Câinele, cel mai bun prieten al omului. Centru de terapie cu maidanezi pentru copii

Salvaţi de pe străzi şi dresaţi, câinii fără stăpân au devenit asistenţi terapeuţi, pregătiţi să vină în ajutorul copiilor cu dizabilităţi.
Băieţel hrănind un maidanez
Băieţel hrănind un maidanez (Facebook)

La Bucureşti a fost deschis, joi, primul Centru de terapie asistată de animale în care sunt folosiţi câini comunitari. Numit „Dogs for People – Câini pentru oameni”, centrul, inaugurat şi finanţat de Fundaţia Vier Pfoten, este un proiect unic în Europa, fiind singurul în care terapia va fi făcută de câinii fără stăpân, relatează radioconstanta.ro.

"Trăim într-o societate în care percepţia asupra câinilor fără stăpân este de multe ori nedreaptă, de aceea astăzi ne-am gândit să vă demonstrăm că oamenii şi câinii se pot ajuta unii pe ceilalţi. (...) Acest centru ar putea deveni unic în Europa pentru că este singurul centru în care terapia va fi făcută de câinii fără stăpân", a declarat coordonatoarea proiectului, Anca Tomescu.

Potrivit realizatorilor acestui proiect, de multe ori, persoanele cu dizabilităţi emoţionale pot comunica mai uşor cu animalele decât cu oamenii iar această relaţie specială creată între animal şi om asigură succesul terapiei asistate de animale. Copiii primesc de la animale iubire şi afecţiune necondiţionată, pe care o întorc, astfel încât atât copiii cât şi căţeii beneficiază din plin de relaţia ce se stabileşte în cadrul procesului de terapie.

"Valoarea terapeutică a unui animal constă în abilitatea sa de a aborda oamenii într-o manieră imparţială, necondiţionată, fără a judeca persoana după vreun criteriu, aşa cum fac oamenii", scrie sursa citată.

Terapia în cadrul acestui proiect va consta în întâlniri regulate între câinii de terapie însoţiţi de instructori şi copiii din instituţii de profil, întâlniri aflate sub supravegherea îngrijitorilor şi psihopedagogilor centrului. De asemenea, doi psihologi monitorizează şi coordonează permanent starea pacienţilor.

Fiecare copil înscris în acest program va fi vizitat o dată pe săptămâna timp de o oră de câinele "lui" şi de un instructor. În timpul acestor întâlniri, se desfăşoară activităţi fără potenţial de eşec pentru copii, pentu ca aceştia să capete apreciere de sine. Cei mici învaţă cum să hrănească şi să răsplătească câinele, urmărindu-se ca, prin intermediul legăturii cu acesta, copiii să înveţe, de fapt, cum să se adapteze la situaţiile cotidiene. Potrivit psihologilor, copiii înregistrează progrese importante de comportament în urma acestor şedinţe: devin mai puţin agresivi, mai responsabili şi îşi dezvoltă încrederea în sine şi capacitatea de concentrare.

La rândul lor, câinii, cândva ai străzii, în pericol să fie ridicaţi şi omorâţi de hingheri, au parte de o afecţiune şi consideraţie pe care nu au mai simţit-o până acum. Şi pe care ştiu să o răsplătească din plin.