Călătoriţi în Vietnam? Nu pierdeţi curioasele şi distractivele marionete de apă (video)

Marionete de apă
Marionete de apă (captură video)

Marionetele de apă sunt o formă de artă tradiţională din Vietnam, cu o istorie de peste zece secole. Multe persoane care au vizitat această ţară sunt convinse că „dacă nu vezi un spectacol de marionete de apă înseamnă că nu ai vizitat Vietnamul“.

Vă prezentăm câteva curiozităţi despre această formă de artă vietnameză:

În antichitate, marionetele de apă îi amuzau doar pe rege şi aristocraţia

Până în secolul al XI-lea, acest spectacol se putea prezenta doar în regiunea din zona deltei Râului Roşu, în nordul Vietnamului. În prezent, există teatre moderne speciale pentru acest tip de spectacole care continuă să fie prezentate în anumite locuri, pentru a păstra tradiţiile vietnameze.

Spectacolele marionetelor de apă prezintă viaţa de zi cu zi a agricultorilor vietnamezi (cultivarea, îngrijirea animalelor, pescuitul, etc.), divertismente comunitare (concursuri de înot, dansul dragonului, etc.) sau legende istorice. Sunt inspirate, de asemenea, din viaţa de zi cu zi a Vietnamului rural şi din basmele populare transmise de bunici nepoţilor lor.

Prezentarea are loc pe o scenă de apă

Marionetele de apă sunt concepute de artişti şi sunt realizate din lemn lăcuit. Ele au, de asemenea, propriile lor nume şi reprezintă personaje din viaţa reală, cum ar fi: unchiul Teu (reprezentat de un agricultor tânăr, sănătos şi sărac), dragoni (reprezentaţi de spirite vietnameze), zâne, vulpi, raţe, etc. Păpuşile prind viaţă pe scena de apă şi îşi transmit emoţiile prin intermediul mişcărilor, fiind însoţite de muzică şi cântece tradiţionale.

Păpuşile sunt controlate de opt păpuşari care rămân ascunşi în spatele unei scene de bambus

Păpuşile stau pe o placă din lemn, rotundă şi rotativă. Placa este conectată cu un băţ lung şi păpuşarii folosesc beţe groase pentru a mişca marionetele. Nu veţi vedea păpuşarii, maşinile, instrumente sau alte accesorii de control pe care le folosesc. Veţi vedea doar marionete care se mişcă pe suprafaţa apei.

Unde se pot vedea spectacolele de marionete de apă în Vietnam?

Dacă vizitaţi un oraş mare, vă puteţi bucura de marionetele de apă în teatre cum ar fi Thang Long în Hanoi, Teatrul de păpuşi de Vietnam şi Teatrul de păpuşi Golden Dragon Water Puppet din Saigon, printre altele.

Sau, dacă preferaţi, le puteţi vedea într-un loc mai tradiţional: vizitând micile localităţi vietnameze sau muzeele, cum ar fi satul Yen Duc din provincia Quang Ninh, Muzeul de Istorie din Saigon, etc. Nu au modernitatea teatrelor, dar reînvie cultura vietnameză autentică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură