California: Bolnavii în fază terminală se pot sinucide asistat

După dezbateri îndelungi şi o opoziţie considerabilă din partea unor grupuri religioase şi pentru drepturile omului, guvernatorul statului american California a semnat o lege controversată care permite bolnavilor în fază terminală să se sinucidă asistat.
Guvernatorul statului american California, Jerry Brown.
Guvernatorul statului american California, Jerry Brown. (Captură Foto)

Guvernatorul statului California, Jerry Brown, a semnat un controversat proiect de lege care permite bolnavilor în fază terminală să îşi pună capăt vieţii cu ajutorul unui doctor.

Brown, un democrat şi catolic, a anunţat luni că a semnat legislaţia privind “dreptul de a muri”, după luarea în considerare a tuturor opiniilor.

“Miezul problemei este dacă statul California ar trebui să continue să considere o crimă actul prin care o persoană aflată pe patul morţii îşi ia viaţa, indiferent de cât de mare este suferinţa sa”, a susţinut Brown într-o declaraţie semnată. “În cele din urmă, am fost nevoit să reflectez la alegerea pe care aş face-o atunci când m-aş confrunta cu propria-mi moarte.”

Legiuitorii din California au adoptat proiectul în 11 septembrie.

O versiune anterioară a proiectului de lege a eşuat la începutul acestui an, în ciuda cazului mediatizat al lui Brittany Maynard – o femeie de 29 de ani care suferea de cancer pe creier şi care s-a mutat în Oregon pentru a-şi pune capăt zilelor la sfârşitul anului trecut. În Oregon sinuciderea asistată este legală.

Legea “End of Life Option Act” permite doctorilor să prescrie medicamente care pot provoca moartea doar în cazul în care pacienţilor li se garantează de către doi doctori că mai au de trăit 6 luni sau mai puţin.

Susţinătorii “dreptului de a muri” au încercat timp de aproape două decenii să obţină legalizarea acestei practici în California.

Legea a înfruntat o opoziţie considerabilă în special din partea grupurilor religioase, care susţin că doar Dumnezeu poate decide când se va sfârşi viaţa cuiva.

Grupurile pentru drepturile omului şi-au manifestat de asemenea unele temeri în privinţa potenţialelor abuzuri ale legii.

California a devenit cel de-al 5-lea stat american care a legalizat sinuciderea asistată. Practica este de asemenea legală în Oregon, Washington, Vermont şi Montana.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe