California devastată de incendii: Malibu, paradisul vedetelor, evacuat

California
California (shropshirestar.com)

California este un stat afectat de incendii frecvente dar, de data aceasta, flăcările nu au cruţat nici chiar una dintre cele mai bogate şi mai exclusiviste zone: oraşul de pe litoral, Malibu, făcut celebru de actorii de la Hollywood şi de numeroase filme care l-au avut ca fundal. Departamentul de pompieri a lansat ordinul de evacuare. „Ameninţarea este iminentă”, au anunţat pompierii. Autorităţile nu exclud riscul producerii de victime, informează presa americană. 157.000 de persoane au fost nevoite să evacueze zonele afectate de incendii.

Vilele extraordinar de frumoase situate pe plaja albă din Pacific, 33 de kilometri de vis, riscă să fie reduse la cenuşă aşa cum tocmai s-a întâmplat în Paradise, la sute de kilometri distanţă, spre nord, sau cum este probabil să se întâmple în Thousand Oaks, celălalt oraş ameninţat de un incendiu.

Thousand Oaks este oraşul universitar unde acum două zile au fost ucise 13 persoane, inclusiv un adjunct de şerif şi suspectul, iar cel puţin alte 10 persoane au fost rănite. Un incendiu a apărut la doar şapte kilometri de locul masacrului, adăugând locuitorilor şi spaimă, după durerea şi şocul violenţei suferite.

În prezent există trei incendii care devorează mii de hectare de teren în statul californian.

Cel mai nordic se află la aproape 300 de kilometri est de San Francisco şi arde în zona munţilor Sierra Nevada, în Valea Sacramento. Aici incendiul a distrus mii de clădiri din localitatea Paradise, unde se povestesc episoade de curaj incredibil din partea pompierilor, dar şi a locuitorilor, care adesea au fost în măsură să scape în ultimul moment. Nu se ştie ce va rămâne din oraşul Paradise, o localitate cu 27.000 de locuitori, care până acum trei zile era o staţiune de vacanţă liniştită pentru cei care doreau să se aventureze în Sierra Nevada.

Imaginile terifiante ale focului din Paradise au făcut ca locuitorii din Malibu să-şi părăsească casele în grabă. În ciuda faptului că oraşul balnear se află la 760 de kilometri sud de Paradise, limbi mistuitoare de foc avansează cu o viteză mare devastând case, supermarket-uri, şcoli şi mii de clădiri într-o chestiune de minute, motiv pentru care vestea acestor incendii a avut un efect imediat asupra populaţiei din Malibu.

Malibu este plaja unde au locuit sau locuiesc celebrităţi precum Leonardo DiCaprio, Angelina Jolie, Jack Nicholson, Halle Berry, Jennifer Aniston.

Focul a venit de pe dealurile din jur, împins de vânt, faimosul "Santa Ana wind", care suflă din nord-est spre coastă. Acelaşi vânt a dat putere focului care se apropie de oraşul Thousand Oaks. Pompierii sunt extrem de îngrijoraţi: prognozele meteorologice vorbesc de alte zile cu vânt care va sufla constant, împingând focul tot mai departe.

Mai multe informaţii aici.