California susţine că erbicidul Monsanto ar fi o cauză a cancerului

Conform unei hotărâri judecătoreşti de vineri, Roundup este o posibilă cauză a apariţiei cancerului şi autorităţile statului California au datoria să avertizeze publicul despre pericolul pe care îl constituie.
Ierbicidul Roundup de la Monsanto.
Ierbicidul Roundup de la Monsanto. (Philipp Huguen/AFP/Getty)

California a declarat, în mod oficial, că erbicidul Roundup fabricat de Monsanto este cancerigen şi acum solicită, în mod legal, gigantului producător de substanţe chimice să menţioneze acest lucru pe produs.

Conform unei hotărâri judecătoreşti de vineri, Roundup este o posibilă ameninţare de cancer şi autorităţile din stat au datoria să avertizeze publicul despre pericolul pe care îl constituie.

Monsanto a dat în judecată statul cu cel mai mare potenţial agricol al naţiunii, susţinând că oficialii din California şi-au fundamentat ilegal decizia de a da mai departe aceste avertismente, pe o organizaţie internaţională a sănătăţii localizate în Franţa.

Gigantul producător de chimicale a insistat că produsele lor nu prezintă niciun risc pentru oameni.

Avocatul Monsanto, Trenton Norris, a argumentat vineri, în instanţă, că etichetele de avertizare vor avea consecinţe financiare imediate pentru companie.

A susţinut că mulţi consumatori vor vedea etichetele şi vor înceta să mai cumpere Roundup.

După şedinţă, firma a declarat că va contesta hotărârea provizorie a instanţei. Criticii fac observaţii asupra ingredientului principal (glifosat) pe care îl conţine Roundup, care nu are culoare sau miros.

Monsanto a introdus produsul chimic în 1974 ca un mod eficient de a distruge buruienile, lăsând culturile şi plantele intacte. Acesta este vândut în peste 160 de ţări, iar fermierii din California îl folosesc pentru 250 de tipuri de culturi.

Produsul chimic nu este restricţionat de Agenţia de Protecţie a Mediului a Statelor Unite, care susţine că are o “toxicitate scăzută” şi le recomandă oamenilor ca, după ce acesta a fost răspândit pe un câmp, să evite intrarea în zonă timp de 12 ore.

Dar, Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului, instituţie subordonată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a Naţiunilor Unite, localizată în Franţa, la Lyon, a clasificat chimicalul ca fiind “un presupus cancerigen uman”.

În 2015, cel mai populat stat din S.U.A a făcut primul pas solicitând să se menţioneze acest avertisment pe etichete.

În opinia Reprezentanţei Monsanto din St. Louis, California îşi deleagă autoritatea unui organ neales, străin, fără nicio răspundere faţă de Statele Unite sau faţă de oficiali de stat, încălcând Constituţia Californiei.

Avocaţii din California consideră că Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului este “standardul de aur” în identificarea cancerigenilor şi se bazează pe descoperirile acestora, alături de alte state, guvernul federal şi alte ţări, conform documentelor instanţei.

Kristi Kapetan, judecător la Curtea Superioară a districtului Fresno, trebuie să pronunţe o decizie finală care, conform relatărilor ei, va fi emisă curând.

Autorităţile de reglementare din California aşteaptă decizia finală înainte de a continua acţiunile în ceea ce priveşte avertismentele, a spus Sam Delson, purtător de cuvânt al Biroului de Evaluare a Pericolului în Sanatatea Mediului.

Odata ce un element chimic este adăugat pe lista posibililor cancerigeni, producătorul are un an până când trebuie să ataşeze eticheta, a afirmat acesta.