Camera Deputaţilor a adoptat legea pensiilor speciale pentru militari

Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României. (Epoch Times România)

Cu 289 voturi "pentru", un vot împotrivă şi 13 abţineri, Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege a pensiilor speciale pentru militari, trecut luni şi de rigorile Senatului.

Premierul interimar, Gabriel Oprea a venit personal în Parlament pentru a susţine acest proiect:

"Nu pot vorbi despre această lege fără să vorbesc despre solidaritate, despre viitor şi despre România. Când suntem la greu, ne bazăm întotdeauna pe militari. Când militarii sunt la greu, trebuie să ştie că se pot baza pe noi, se pot baza pe România. Acesta este sensul votului de astăzi şi acesta este mesajul pe care vreau să îl transmitem către societate şi către militari.", a declarat Oprea.

La rândul său, ministrul Apărării Mircea Duşa a apreciat că această lege reprezintă o recunoaştere a riscurilor şi sacrificiilor pe care le fac militarii şi o reparare a nedreptăţilor făcute acestora.

Potrivit avocat.net, de prevederile noii legi vor beneficia, de la 1 ianuarie 2016, atât militarii şi poliţiştii, cât şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare. Aceste categorii de persoane vor putea să primească pensie de serviciu, pensie de invaliditate şi pensie de urmaş.

Pensia de serviciu pentru limită de vârstă va putea fi obţinută de către militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care împlinesc vârsta standard de pensionare. În plus, aceştia vor trebui să aibă şi o vechime efectivă de minimum 25 de ani, dintre care cel puţin 15 să fie vechime în serviciu.

Vârsta standard de pensionare va fi de 60 de ani, însă la aceasta se va ajunge prin creşteri treptate. Primele persoane care se vor pensiona pentru limita de vârstă la 60 de ani vor fi cele născute în ianuarie 1970. Persoanele născute în octombrie 1959, de exemplu, vor atinge vârsta de pensionare în ianuarie 2016, adică la 56 de ani şi trei luni.

Pensia de serviciu anticipată va fi acordată celor care au vechime de 25 de ani (dintre care cel puţin 15 vechime în serviciu), dacă mai au cinci ani până ating vârsta standard de pensionare şi sunt trecuţi în rezervă sau au încetat raporturile de serviciu după reorganizarea unor unităţi şi reducerea unor funcţii din statele de organizare (dar şi pentru alte motive) şi/sau sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu după clasarea ca inapt/apt limitat pentru serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

Aceleaşi situaţii vor putea sta la baza acordării pensiei de serviciu anticipată parţială, însă, în acest caz, va fi necesară o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin zece ani vechime în serviciu, mai arată sursa citată.

Mai multe informaţii puteţi accesa aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne