Canada acceptă să semneze acordul TPP

Premierul canadian Justin Trudeau
Premierul canadian Justin Trudeau (Matthew Little/Epoch Times)

Canada a convenit să semneze resuscitatul Parteneriat Trans-Pacific împreună cu alte ţări din regiunea Asia-Pacific, avansând în ceea ce priveşte pactul comercial după ce SUA s-a retras în 2017.

Mişcarea a fost anunţată după ce negociatori din Canada, SUA şi Mexic s-au întâlnit în Montreal la cea de-a şasea rundă de discuţii privind restructurarea acordului NAFTA (Acordul Nord-American de Comerţ Liber).

Canada – a doua economie ca mărime în TPP – iniţial a criticat acordul comercial anul trecut, după ce preşedintele Donald Trump a decis la începutul lui 2017 că SUA va pune în centrul politicii sale mottoul “America pe primul loc”.

Dar în condiţiile în care Trump a ameninţat că va retrage Statele Unite chiar şi din NAFTA şi pe fondul scurgerii timpului pentru încheierea acordului respectiv, Canada este obligată să îşi diversifice relaţiile comerciale.

Un oficial guvernamental de rang înalt a afirmat că delegaţii comerciali canadieni s-au întâlnit cu omologii lor din Tokyo pentru a discuta despre o revizuire a TTP, îndreptându-se astfel spre crearea unuia dintre cele mai mari blocuri de comerţ liber din lume.

“Am făcut un progres semnificativ în privinţa elementelor sensibile pe care le-am identificat pe marginea summitului APEC”, a adăugat oficialul. “Şi aşteptăm să semnăm acordul”.

O declaraţie a guvernului din Singapore, care a confirmat acordul, a precizat că părţile vor semna TTP la începutul lunii martie.

China nu este inclusă în TPP, deoarece pactul a fost promovat iniţial de fosta administraţie SUA ca o contragreutate la întărirea puterii chinezilor în Asia.

Este important pentru Canada să aibă acces la piaţa niponă, cea de-a treia ca mărime din lume. TPP mai include Australia, Brunei, Chile, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam.