Candidatura propusă de Dodon la Ministerul Apărării - prieten a lui Dmitri Rogozin

Igor Dodon l-a propus la funcţia de ministru al Apărării pe Victor Gaiciuc un pro-rus convins care a participat activ şi în campania de denigrare a Maiei Sandu în campania prezidenţială.
Igor Dodon şi Victor Gaiciuc
Igor Dodon şi Victor Gaiciuc (facebook.com)

Preşedintele Igor Dodon l-a propus miercuri la funcţia de ministru al Apărării pe Victor Gaiciuc, fost ministru al Apărării în perioada comunistă, şi fost reprezentant diplomatic la NATO, astfel şeful statului refuzând în mod oficial candidatura lui Eugen Sturza înaintată de coaliţia de guvernare. Acesta a menţionat că nu acceptă persoane întâmplătoare în funcţii de mare răspundere pentru ţară.

Preşedintele a punctat că Gaiciuc este un profesionist veritabil atenţionând Guvernul şi majoritatea parlamentară că ar fi inutil să insiste asupra candidaturii domnului Sturza, deoarece nu o va aproba sub nicio condiţie.

Potrivit publicaţiei Jurnal de Chişinău, Victor Gaiciuc ar fi tatăl finului lui Igor Dodon şi prieten al lui Dmitri Rogozin, un promotor al federalizării R. Moldova, al statutului de neutralitate şi un pro-rus convins. În anul 2003, fiind ministru al Apărării, acesta vedea posibilă unificarea Armatei Naţionale a R. Moldova cu forţele militare transnistrene.

De asemenea, Victor Gaiciuc conduce o uniune a ofiţerilor din R. Moldova, care a jucat un rol important în organizarea manifestaţiilor PSRM şi ale Partidului Nostru în septembrie 2015. Potrivit Centrului de Investigaţii Jurnalistice, aceeaşi uniune a ofiţerilor condusă ar fi organizat campania de denigrare susţinută împotriva candidatului PAS, Maia Sandu în campania prezidenţială. Membrii organizaţiei ar fi distribuit în capitală şi în raioane pliante cu un conţinut defăimător la adresa liderului PAS.

Dacă ajunge în funcţia de ministru al Apărării a R. Moldova, Gaiciuc ar completa lista funcţionarilor comunişti reinstalaţi în funcţii de guvernarea democrată: Alexandru Jizdan, ministru al Afacerilor Interne, Alexandru Pânzari, şef al Departamentului Instituţii Penitenciare, Anatolie Munteanu, viceministru al Justiţiei, Sergiu Puşcuţă, şef al Inspectoratului Fiscal de Stat, Vitalie Vrabie, directorul general al Serviciului Vamal şi Valentin Guznac, secretar general adjunct al Executivului.