Candu: Profesorii turci, deportaţi pentru a asigura securitatea R. Moldova. Alaiba: ”Acesta e jobul vostru, să nenorociţi oameni”

Cei care au bătut palma cu Erdogan sunt nişte monştri. SIS a răpit şi extrădat în Turcia profesorii de la reţeua de licee ”Orizont” la comanda politicului, afirmă Dumitru Alaiba.
Fiica unui profesor expulzat în Turcia, protestează la Aeroportul din Chişinău
Fiica unui profesor expulzat în Turcia, protestează la Aeroportul din Chişinău (facebook.com/nadejda roşcovanu)

După audierile parlamentare cu uşile închise ce au avut loc sâmbătă, 8 septembrie pe cazul expulzării din Republica Moldova a 7 cetăţeni turci, în cadrul unui subcomitet de control al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că arestarea şi deportarea profesorilor angajaţi în reţeaua de licee ”Orizont” s-a făcut în baza unor dosare vechi de 20 de ani pentru a asigura securitatea internă a ţării, iar autorităţile nu au primit vreo solicitare în această privinţă din Turcia.

„Nu are nicio legătură cu cine este astăzi la guvernare în Republica Moldova sau în Turcia, sau care sunt conflictele dintre Erdogan şi Gulen”, a adăugat şpicherul moldovean, citat de Radio Europa Liberă.

În context, Dumitru Alaiba de la Centrul de Politici şi Reforme (CPR) a menţionat că cei care au bătut palma cu Erdogan, au ordonat ”operaţiunea” de răpire şi nu de extrădare (deoarece aceasta este o procedură legală) şi cei ce au executat ordinile fără să ”icnească măcar” ar fi nişte monştri. ”Iar în special sunt nişte lepădături nevertebrate cei ce au putut face ceva şi nu au făcut nimic. Cei ce stau la aceeaşi masă de ”şedinţe” şi tac, când ar trebui să vorbească, să obiecteze, să spună că este prea de tot.”

”Până recent eu aveam o impresie ceva mai bună despre ei, dar ei chiar sunt nişte monştri. SIS a răpit 7 oameni şi i-a trimis în locul unde vor fi maltrataţi şi torturaţi. Nu a făcut-o de capul lor. A fost o operaţiune autorizată de politic - asta le e clar tuturor”, comentează Alaiba pe pagina sa de Facebook.

În opinia expertului de la CPR, pentru a salva şapte familii era nevoie de cel puţin ”UN OM” din lanţul mare de oameni implicaţi. Tot ce trebuia era un apel anonim cu 2-3 ore înainte de ”operaţiune”, care putea salva 7 familii. ”Plecaţi. Lăsaţi tot şi fugiţi din ţară urgent. Aveţi 3 ore.” Asta e tot ce trebuia să zică cineva la telefon pentru a-i salva.

”Voi, toţi împreună, aţi distrus şapte familii dintr-o mişcare. Oameni în costum şi oameni în uniformă. Cei ce, prefăcându-vă şocaţi, aţi solicitat de urgenţă informaţii şi clarificări şi cei ce aţi planificat şi executat operaţiunea. Aţi nenorocit şapte oameni nevinovaţi. Voi faceţi asta în fiecare zi, la comandă. Asta e jobul vostru. De dragul umanităţii, o să trebuiască să plătiţi. Opriţi-vă, nebunilor”, a ţinut să concluzioneze Dumitru Alaiba.

Arestul dascălilor a cauzat consternare pe plan intern, cât şi în străinătate. Vineri, au cerut explicaţii guvernului moldovean Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Uniunea Europeană şi Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Moldova. Mai mult, Ministerul de Externe de la Chişinău a informat că în SUA, Canada şi şase state europene au fost organizate proteste la reprezentanţele diplomatice moldoveneşti. În anumite cazuri a fost sistată activitatea ambasadelor pentru câteva ore.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că angajaţii reţelei de şcoli private ”Orizont” care funcţionează în mai multe ţări sunt aliaţii rivalului său, clericul fugar în SUA, Fethullah Gulen, pe care îi vânează în întreaga lume, după puciul eşuat din 2016.