Capăt de linie. Hrebenciuc, arestat pentru 30 de zile

Victor Hrebenciuc
Victor Hrebenciuc (Epoch Times România)

Magistraţii Curţii Supreme au decis miercuri dimineaţă arestarea preventivă pentru 30 de zile a pesedistului Viorel Hrebenciuc, acuzat de corupţie în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată la completul de cinci judecători.

Luni, Camera Deputaţilor a luat act act de demisia lui Hrebenciuc din funcţia de deputat şi a înştiinţat Ministerul Justiţiei cu privire la acest lucru, care la rândul său a înaintat documentul către Parchetului ÎCCJ, iar de aici la DNA, care solicitase avizul de la Parlament în cazul acestuia. Marţi, Hrebenciuc era reţinut de procurorii anticorupţie Braşov pentru 24 de ore, iar acum Instanţa Supremă a decis arestarea acestuia pentru 30 de zile.

Întrebat marţi la intrarea în sediul DNA Braşov dacă este pregătit pentru ce e mai rău, Hrebenciuc a replicat: "Da, da sunt pregătit. Un singur lucru vreau să vă zic: de ani de zile frica domină în România. Toate acţiunile noastre sunt paralizate de frică, nimeni nu semnează o hârtie, nimeni nu are o iniţiativă, toată lumea are o spaimă celebră devenită de acum. Eu am demonstrat prin gestul meu că nu-mi este frică pentru că ştiu ce am făcut (...)".

Potrivit unui comunicat DNA, Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, spălare de bani, cumpărare de influenţă şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Este vorba despre 43.000 de hectare de păduri care au fost retrocedate ilegal, au explicat procurorii.

Recent, procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Hrebenciu într-un alt dosar de trafic de influenţă. Procurorii au arătat că în timp ce Hrebenciuc îi promite lui Şova că îl va susţine la şefia PSD în detrimentul lui Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea, fostul purtătorul de cuvânt al PSD vorbea despre o lege care să aprobe amnistia şi graţierea, lege de care ar fi beneficiat şi Hrebenciuc, implicat în mai multe dosare penale grele.