Capăt de linie. Oprea a demisionat din funcţiile ocupate în Guvern

Prins în mijlocul uriaşului scandal declanşat de moartea poliţistului Bogdan Gigină, Gabriel Oprea a decis să facă un pas în spate.
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

Gabriel Oprea, a cărui demisie a fost cerută insistent de zeci de mii protestarii în a căror memorie moartea poliţistului Bogdan Gigină este încă vie, şi-a înaintat luni demisia din funcţia de ministru de Interne şi din cea de vicepremier pentru securitate naţională.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care ia act de demisia lui Gabriel Oprea şi îl desemnează pe Sorin Câmpeanu, actualul premier interimar, să ocupe funcţiile generalului.

Demisia lui Oprea a fost datată 6 noiembrie şi are rezoluţia favorabilă a premierului interimar. Întrebat despre acest aspect, vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru a explicat că, din motive formale, este posibil ca demisia "să nu fi apărut în Monitorul Oficial, iar preşedintele să nu fi emis decretul respectiv".

Amintim că Oprea este suspectat că ar fi abuzat de coloana oficială în momentul accidentului. Şi se pare că nu este prima dată când se întâmplă un astfel de lucru. De fapt, Oprea deţine recordul la capitolul "coloane oficiale":

"În urma verificării registrelor evidenţă delegaţii, s-a constatat că în perioada 02.01.2015 - 21.10.2015, Ministrul Afacerilor Interne a avut un număr de 1607 deplasări coloane oficiale, atât la instituţii publice cât şi la destinaţii private, în timp ce Preşedintele României a avut 580 de deplasări, iar prim-ministrul 814.

Faţă de cele expuse mai sus, în cauză se impune efectuarea de cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, privitor la modul de constituire şi folosire a coloanelor oficiale ale MAI. Întrucât beneficiarul deplasărilor în cauză a fost Gabriel Oprea, competenţa de soluţionare a cauzei aparţine Parchetului de pe lângă Înalta Curte", arată procurorii.

Potrivit presei, care citează declaraţii ale martorilor din dosar, Oprea folosea des coloana oficială în interes personal, inclusiv să meargă la hoteluri, restaurante, la tuns, sau la saloane de înfrumuseţare etc., deşi legea spune clar că nu are dreptul decât în situaţii excepţionale.

Dacă procurorii DNA decid că se impune începerea urmăririi penale pe numele lui Gabriel Oprea, atunci vor trebui să obţină aviz de la Senat.