Captură cu dichis. Liderul MISA, Grig Bivolaru, prins în Franţa

Dat în urmărire acum aproape 12 ani, Bivolaru a fost prins în Franţa. Reţinerea liderului grupării MISA a fost cumva prefigurată de Antena 3.
Gregorian Bivolaru
Gregorian Bivolaru (stiripesurse.ro)

Căutat internaţional din 2004, liderul MISA, Gregorian Bivolaru a fost prins în Franţa, urmând să fie extrădat în România, unde îl aşteaptă o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani, pe care, cel mai probabil, acesta îi va executa, relatează Realitatea.net.

Reamintim că Bivolaru a fost condamnat de Înalta Curte în data 14 iunie 2013 la şase ani de închisoare cu executare pentru act sexual cu o minoră în formă continuată, decizia fiind definitivă. Sentinţa a fost pronunţată în lipsă, liderul MISA fiind plecat din România încă din 2004, an în care a fost trimis în judecată.

În aprilie 2005, Bivolaru a fost arestat în Suedia însă opt luni mai târziu autorităţilor române li s-a respins cererea de extrădare a acestuia iar în decembrie 2005, fondatorul MISA a primit azil politic din partea autorităţilor suedeze.

Arestarea lui Bivolaru, imposibilă până acum, survine în contextul în care acum trei luni publicaţia Activenews a ridicat o serie de întrebări legate de posibilă apartenenţă a premierului Cioloş la MISA. La momentul respectiv reporterii Activenews l-au întrebat public pe Cioloş pe pagina sa de Facebook dacă el şi/sau soţia să fac/au făcut parte din gruparea MISA condusă de Gregorian Bivolaru. "Reacţia a fost deosebit de promptă: întrebarea a dispărut de pe pagină, în secunda doi", scria în noiembrie 2015 Activenews.ro

Subiectul Bivolaru părea îngropat până acum două zile când Antena 3, postul TV al cărui sediu a fost confiscat de statul român pentru recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro produs de Dan Voiculescu în dosarul ICA a redeschis, din senin, subiectul Bivolaru - MISA.

Poziţia lui Cioloş în scandalul evacuării Antenelor a fost, în esenţă următoarea:

"1. Am salutat, susţinut şi susţin în continuare fondul intervenţiei ‪ANAF‬, atât în acest caz despre care discutăm, cât şi în general, când intervenţia este justificată pe deplin de aplicarea legii şi nu se lasă intimidată de presiuni de orice fel în a-şi face treaba. Am comunicat direct fiscului sprijinul meu integral pentru tot ceea ce face ca să aplice legea.

2. Regret MODUL în care a acţionat ANAF în acest caz şi în altele, prin descindere în forţă care poate fi interpretată ca intimidare. Nu sunt de acord cu acest mod de acţiune nici în acest caz, nici în general, faţă de firme sau simpli cetăţeni contribuabili. Le-am solicitat să aplice legea fără a utiliza astfel de practici, care riscă să discrediteze imaginea de instituţie în slujba cetăţeanului. Acest gen de comportament ar trebui să se schimbe. ANAF poate fi eficientă şi respectată şi fără să creeze panică sau teamă, arătând respect şi fermitate faţă de cei pe care îi controlează.

3. Abordarea ANAF trebuie să fie orientată pe aplicarea legii care să nu lase impresia intenţiei de a întrerupe activitatea entităţilor respective ci de a recupera bunurile sau resursele care aparţin sau sunt datorate statului. Scopul, în aplicarea legii, nu este de a închide firma, ci de a rezolva problema legală (care, în acest caz, este recuperarea imobilului).

Mai amintim că Cioloş a fost convocat de Tăriceanu în Senat pentru a da explicaţii pe tema evacuării Antenelor, la iniţiativa lui Ion Iliescu, după cum a reieşit dintr-o declaraţie a lui Şerban Nicolae.