Care sunt bolile de care suferă cei mai mulţi români

Bolnavi în paturi la spital
Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)

Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei a ajutat autorităţile să realizeze un clasament al celor mai întâlnite boli în rândul românilor. Pe primele locuri se află hipertensiunea, hepatitele şi diabetul, după cum a rezultat din analiza efectuată în perioada 2007-2008.

După ce medicii le-au evaluat starea de sănătate, 20 la sută dintre pacienţi au aflat că au o boală nouă, care nu fusese încă diagnosticată. Scopul programului de evaluare este de a salva vieţi, după cum a declarat ministrul Sănătăţii Eugen Nicolaescu.

"Este un program care a dorit să facă posibil dialogul medic-pacient. Nu a fost un program statistic. Cred că este important faptul că pentru 20 la sută dintre cetăţenii evaluaţi s-a descoperit cel puţin o afecţiune nouă, de care ei sufereau, dar nu ştiau", a precizat Nicolaescu.

Evaluarea a fost oprită în 2009, iar 10% din cei care prezentau risc de îmbolnăvire au avut nevoie de spitalizare în 2009 şi 2010.

"Mulţi puteau să evite acest lucru. De asemenea, 84 la sută dintre persoanele evaluate care au murit ulterior sufereau de boli care puteau fi tratate, pentru că 49 la sută dintre ei erau de fapt în zona de risc, nu erau bolnavi", a menţionat ministrul.

Ce procent din populaţie este supraponderală

În urma evaluărilor, s-a constatat că populaţia României consumă excesiv sare, alcool şi tutun, care sunt factori de risc pentru mai multe boli.

Printre bolile cele mai des întâlnite la populaţia României se numără hipertensiunea arterială, tulburările de metabolism, obezitatea, hepatitele, diabetul zaharat de tip II şi diferite tipuri de cancer. Aproximativ 40% din populaţia evaluată prezintă risc cardiovascular, iar 9,1% din aceştia au risc crescut de deces. Pentru 12% din cei analizaţi există riscul de a face diabet zaharat, iar 54% din populaţia adultă este supraponderală, în timp ce 5% suferă de obezitate severă.

Programul naţional a ajutat la evaluarea stării de sănătate a 10.730.814 persoane, din care 1,4 milioane de persoane nu erau asigurate, adică nu aveau dreptul la un medic de familie.

În urma evaluărilor s-a mai constatat că românii fac sport doar în perioada copilăriei, iar după 30 de ani acest obicei devine insignifiant.

Mai mult de jumătate dintre persoanele care au murit până în 2011 şi care participaseră la evaluare fuseseră diagnosticate cu boli cardiovasculare, 10% cu cancere, 5% cu ciroze, 3% cu probleme pulmonare, 0,6% cu diabet şi 20% cu alte afecţiuni.

În ceea ce priveşte copiii, s-a constatat că la vârstele de 12 - 14 ani şi 15 - 18 ani se înregistrează consum de alcool şi ţigări şi că peste 63% din tinerii care au între 15 şi 18 ani consumă mâncare de tip fast food şi băuturi carbogazoase.