Carles Puigdemont predă ştafeta conducerii

Fostul preşedinte catalan a cerut Parlamentului regional să îl aleagă pe vicepreşedintele partidului său la conducerea guvernului, anunţând, totodată, că intenţionează să continue “lupta pentru apărarea drepturilor noastre”.
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Getty Images)

Adresându-se din Berlin, fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont a anunţat joi că renunţă să conducă guvernul regional. El l-a numit pe parlamentarul catalan Quim Torra să preia şefia, cerând Parlamentului să îl confirme ca preşedinte regional, potrivit Deutsche Welle.

Anunţul marchează o schimbare majoră pentru Puigdemont, după ce acesta a declarat anul trecut independenţa Cataloniei, o acţiune ce a determinat Madridul să dizolve Parlamentul catalan şi să organizeze noi alegeri, care au fost câştigate tot de separatişti.

“Intoleranţa şi lipsa respectului statului faţă de dorinţa cetăţenilor Cataloniei este clară în ochii lumii”, a afirmat Puigdemont, care a adăugat: “Personal, înţeleg efortul şi sacrificiul preluării conducerii în circumstanţe atât de extreme pentru Catalonia. Sper că el (Torra) îşi asumă responsabilitatea în următoarele zile şi va forma un guvern imediat”.

Puigdemont a mai precizat: “Vom continua lupta pentru apărarea drepturilor noastre”.

Curtea Constituţională a Spaniei a anulat o reformă care ar fi permis Parlamentului catalan să-l numească preşedinte pe Puigdemont fără ca el să fie prezent fizic în Catalonia.

Parlamentarii regionali vor trebui să voteze în favoarea candidaturii lui Torra care, dacă este ales în funcţia preşedinte regional, atunci va trebui să formeze un guvern regional cu intenţia de a conduce mişcarea de independenţă a Cataloniei.

Puigdemont a fugit în Belgia în luna octombrie după ce premierul Rajoy i-a demis administraţia pentru organizarea unui referendum pentru independenţă interzis iar recent a fost arestat în timp ce călătorea în Germania, pentru a ajunge în Belgia. Arestarea a avut loc pe baza unui mandat european.

Fostul lider catalan este liber să se deplaseze în Germania, fiind eliberat din detenţie în aşteptarea deciziei instanţei cu privire la cererea de extrădare înaintată de Spania. Totuşi, el nu poate ieşi din ţară.