Cărtărescu: "Românul nu-i mai corupt de la natură decât alţi cetăţeni ai lumii, dar are o istorie în urmă"

Mircea Cărtărescu la protestul din Piaţa Victoriei din 1 februarie 2017, alături de alţi scriitori din asociaţia PEN România: Radu Vancu, Ioana Nicolaie, Lidia Bodea, Mihai Coşuleţu, Cosmin Alexandru, Dana Papadima.
Mircea Cărtărescu la protestul din Piaţa Victoriei din 1 februarie 2017, alături de alţi scriitori din asociaţia PEN România: Radu Vancu, Ioana Nicolaie, Lidia Bodea, Mihai Coşuleţu, Cosmin Alexandru, Dana Papadima. (Facebook (Mircea Cărtărescu)

Românul nu-i mai corupt de la natură decât alţi cetăţeni ai lumii, dar el are o istorie în urmă, o istorie a corupţiei, a opinat luni scriitorul Mircea Cărtărescu, invitat pe platourile digi24.ro.

Potrivit lui Cărtărescu, scriitor care s-a implicat puternic în viaţa cetăţii, fiind prezent inclusiv la protestele anti-OUG 13, corupţia nu este un defect genetic al românilor, ci se explică prin faptul că românii au fost sute de ani sub dominaţie otomană şi apoi sub comunism, astfel încât corupţia "a intrat în sânge". Pentru ca acest lucru să se schimbe, trebuie ca partidele să se decupleze de la corupţie, a opinat scriitorul.

„Aştept un lucru extrem de important în viaţa noastră politică şi anume decuplarea de zona câştigurilor nejustificate, decuplarea de corupţie. Aştept această decuplare. Atâta vreme cât partidele politice sunt adânc înrădăcinate în sistemul corupţiei - care nu este de ieri, de alaltăieri, este străvechi la noi. Am fost 500 de ani sub turci, am fost apoi sub comunişti şi aşa mai departe. Deci, există o justificare. Românul nu-i mai corupt de la natură decât alţi cetăţeni ai lumii, dar el are o istorie în urmă, o istorie a corupţiei.

În timpul dominaţiei otomane nu existau legi - legi în sensul modern al cuvântului - supravieţuiai dând mită fiecăruia, dacă erau 10 superiori deasupra ta, îi dădeai fiecăruia. Şi în 500 de ani rămâne ceva. Şi apoi sistemul comunist, unde oamenii n-au supravieţuit decât prin această mică corupţie la firul ierbii. Altfel nu puteau trăi. Şi atunci totul a intrat în sângele nostru, cum se zice, şi este extrem de greu să scăpăm de acest sistem paralel cu sistemul legilor, cu legile propriu-zise”, a explicat Mircea Cărtărescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne