Cartel mexican de droguri se ocupă cu furtul de organe. Poliţia descoperă minori goliţi de organe

O imagine din documentarul ”Ucişi pentru organe: Afacerea secretă de transpanturi a Chinei”.
O imagine din documentarul ”Ucişi pentru organe: Afacerea secretă de transpanturi a Chinei”. (NTDTV)

Este pentru prima dată când autorităţile mexicane recunosc existenţa unei bande organizate dedicate traficului de organe, denunţată în schimb de mult timp de către activiştii pentru drepturile omului.

Poliţia din Mexic l-a arestat pe Manuel Plancarte Gaspar din cartelul de droguri al Cavalerilor Templieri, suspectat de răpiri de copii pentru extragerea organelor, a raportat secretarul de Securitate Publică a Statului Michoacan, situat în sud-vestul ţării, Carlos Castallanos Becerra. A fost deschisă o anchetă formală pentru trafic de organe. Traficanţii de droguri capturau adolescenţi sănătoşi pentru a le extrage organele şi a le vinde la cel mai mare ofertant de pe piaţa neagră, unde un rinichi valorează cel puţin 19.000 de euro.

Se pare că omul face parte din organizaţia traficului de organe efectuat de cartel. Plancarte Gaspar, în vârstă de 34 de ani, este nepotul lui Enrique Plancarte Solis, unul dintre liderii Cartelului Cavalerilor Templieri.

Carlos Castallanos Becerra a precizat că ancheta a început după arestarea în oraşul Tarimbaro, zilele trecute, a doi criminali, din declaraţiile cărora au ieşit la iveală primele elemente despre modul în care opera banda.

"Este vorba despre elemente referitoare la o reţea de complici prin care autorii se ofereau să găsească oameni cu anumite caracteristici, de preferinţă minori, pe care apoi îi sechestrau şi îi duceau în case special amenajate cu instalaţii sanitare pregătite pentru prelevarea de organe", a declarat Castellanos.

În aprilie 2012, în satul Villa Tapijulapa, au fost descoperite cadavrele a patru copii goliţi de organe. În noiembrie anul trecut, au fost descoperite în Mictla, în Statul Oaxaca, un număr "scandalos" de cadavre de muncitori migranţi complet "goliţi".

Singurul caz sistematic de furt de organe descoperit până în prezent era cel al autorităţilor de la Beijing, implicate în operaţiuni de furturi de organe de la deţinuţi politic, în special aderenţi Falun Gong dar şi uiguri. Anchete independente au descoperit că situri oficiale ale mai multor spitale din China ofereau, din 2001, organe contra cost, cu timpi de aşteptare extrem de mici, chiar de o săptămână

Conform estimărilor anchetelor internaţionale, peste 40 de mii de cazuri de deţinuţi politic din lagăre de muncă au fost goliţi de organe, operaţiunea fiind efectuată sub protecţia unor înalţi oficiali comunişti, precum Zhou Yongkang, fostul ţar al Securităţii chineze, şi a unor oficiali de top ai Partidului Comunist ca Bo Xilai, Jiang Zemin, Wang Lijun. Scandalul privitor la jaful de organe pe scară largă din lagărele de muncă a declanşat lupte majore de putere în interiorul Partidului Comunist al celui mai puternic stat din lume.