Casa Albă acuză Rusia şi China că nu se implică în combaterea epidemiei ebola

Nigeria confirmă primul deces cauzat de Ebola.
Nigeria confirmă primul deces cauzat de Ebola. (Isaac Kasamni / AFP / Getty Images)

Secretarul de presă al Casei Albe Josh Earnest a precizat că încercările Rusiei şi ale Chinei de a combate epidemia mortală de ebola sunt minore în comparaţie cu eforturile Statelor Unite.

”Când o situaţie de genul acesta apare pe scena globală, oamenii se întreabă ce fac chinezii ca să-i răspundă. Oamenii nu ridică telefonul şi se întreabă dacă Vladimir Putin va oferi din resursele ruse pentru acest efort. Oamenii vor să ştie ce fac Statele Unite ale Americii în această privinţă. Iar ceea ce acest preşedinte a făcut este că s-a ridicat la un nivel înalt şi a arătat felul în care procedează conducere americană, ceea ce îi face mândri pe americani”, a declarat luni Earnest.

"Nu există alt guvern internaţional care şi-a luat un angajament precum a făcut-o Statele Unite pentru a se asigura că noi ne vom întări logistica în unele locuri din Africa de Vest astfel încât să grăbim transferul de provizii, echipament şi personal în regiune şi pentru a opri această epidemie la sursă", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Statele Unite ale Americii au anunţat anterior că au fost transferaţi aproape 4.000 de soldaţi în Liberia pentru a ajuta la combaterea bolii şi a promis că va ajuta la construirea mai multor spitale provizorii în ţările afectate de ebola. Până acum, armata SUA a oferit un spital de teren cu 25 de paturi pentru muncitorii sanitari locali, care ar putea fi infectaţi cu virusul ebola.

Rusia plănuieşte să semneze un memorandum cu Guineea în săptămânile viitoare privind efortul comun de a combate ebola, incluzând, în particular, realizarea unui vaccin rus împotriva ebola.

De asemenea, preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel în timpul unei conversaţii telefonice au convenit să amplifice cooperarea în eforturile de combatere a virusului.

Epidemia actuală de ebola a început în sudul Guineei la începutul acestui an, iar ulterior s-a răspândit în Liberia, Sierra Leone, Nigeria şi Senegal.

Potrivit celor mai recente estimări din partea Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate (WHO), peste 4.900 de persoane au murit din cauza epidemiei actuale de ebola. Până acum au existat aproximativ 10.100 de cazuri de ebola confirmate, suspectate şi înregistrate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe