Casa Albă ar putea relaxa sancţiunile pentru “prietenii şi aliaţii” care cumpără petrol iranian

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională
John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (Getty Images)

John Bolton, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, a declarat că administraţia Statelor Unite doreşte ca sancţiunile asupra industriei petroliere iraniene să pună presiune pe economia Iranului, însă nu vrea ca “prietenii şi aliaţii” care depind de petrol să fie afectaţi.

“Dorim să aplicăm maximum de presiune, dar nu vrem să le facem rău prietenilor şi aliaţilor”, a precizat Bolton miercuri, la Hamilton Society în Washington, indicând o posibilă relaxare a cererii Casei Albe ca toate ţările să îşi reducă la zero importurile de petrol iranian, potrivit RFE/RL.

SUA se pregăteşte să reimpună sancţiuni asupra industriei petroliere iraniene în 5 noiembrie, după ce, la începutul anului, s-a retras din controversatul acord nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Teheran. Totuşi, Washingtonul ia în considerare unele scutiri de la noile sancţiuni, aşa cum au cerut aliaţi precum India şi Turcia.

India, care este al doilea mare client al Iranului pentru petrol, a susţinut că nu poate înlocui imediat importurile iraniene şi că doreşte o scutire de la sancţiunile americane. Turcia a cerut acelaşi lucru Departamentului Trezoreriei SUA.

În această săptămână, Coreea de Sud i-a cerut de asemenea secretarului de stat american Mike Pompeo să manifeste “flexibilitate maximă” la o cerere de scutire de taxe, pentru a nu fi penalizate companiile sud-coreene.

Alte ţări, inclusiv Irak şi Afganistan, depind de asemenea de o parte din importurile petroliere din Iran.

Bolton a afirmat că administraţia SUA înţelege că o serie de ţări “s-ar putea să nu fie capabile să meargă până la capăt”, adică să ajungă imediat la zero importuri de petrol iranian.

Afirmaţia lui Bolton că Washingtonul se pregăteşte să ofere unele scutiri de la sancţiuni este surprizătoare, mai ales pentru faptul că el a fost cel mai puternic susţinător al sancţiunilor împotriva Teheranului.

Totuşi, Bolton a insistat că, deşi vor fi acordate unele scutiri, Iranul deja simte presiunea sancţiunilor americane, în special în urma prăbuşirii monedei naţionale în ultimele luni.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a avertizat miercuri că iranienii s-ar putea confrunta cu probleme economice şi mai mari în lunile următoare ca urmare a noii runde de sancţiuni americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe