Casa Albă către Hashim Thaci: “Este momentul” să rezolvaţi disputele cu Serbia

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională
John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (Getty Images)

John Bolton, consilier pentru securitate naţională la Casa Albă, a cerut Kosovo şi Serbiei să pună capăt îndelungatelor dispute şi să meargă pe calea aderării la Uniunea Europeană, potrivit RFE/RL.

“A sosit momentul ca Serbia şi Kosovo să ajungă la un acord”, a scris Bolton pe Twitter marţi seară, după o întâlnire cu preşedintele kosovar Hashim Thaci, la Casa Albă.

“SUA este pregătită să ajute ambele părţi să atingă acest obiectiv istoric”, a precizat Bolton.

După întâlnire, Thaci şi-a exprimat optimismul pe reţele sociale, mulţumindu-i lui Bolton “pentru sprijinul deplin de care a beneficiat Kosovo în timpul acestei administraţii”.

“Am convenit că ambele ţări au o şansă istorică prin dialog, care nu ar trebui ratată”, a susţinut Thaci, adăugând că va contribui la impulsionarea eforturilor Kosovo de a adera la NATO, UE şi ONU.

Discuţiile cu Bolton au avut loc după ce Thaci s-a întâlnit în Washington, cu o zi în urmă, cu secretarul de stat american Mike Pompeo, care a încurajat Kosovo să “folosească această fereastră unică de oportunitate pentru a ajunge la un acord istoric şi cuprinzător de normalizare [a relaţiilor] cu Serbia”, în cadrul unui dialog intermediat de UE, a susţinut Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA.

Pompeo a mai cerut Pristinei să anuleze tarifele de 100% aplicate săptămâna trecută la importurile din Serbia ca răspuns la o campanie desfăşurată de aceasta pentru menţinerea Kosovo în afara agenţiei internaţionale poliţieneşti Interpol.

“Normalizarea relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia este singura soluţie pentru a netezi calea spre integrarea viitoare a ambelor ţări în comunitatea de naţiuni occidentale”, a afirmat Nauert.

Tarifele au atras proteste dure din partea Serbiei şi i-au determinat pe primarii câtorva municipalităţi predominant sârbe din nordul Kosovo să demisioneze marţi.

Kosovo, cu o majoritate albaneză de 90%, şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008. Statul a fost recunoscut de puteri majore occidentale, dar nu şi de Serbia, care continuă să pretindă suveranitatea asupra fostei sale provincii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe