Casa Albă refuză să dezvăluie o măsură secretă pentru blocarea infrastructurii de telefonie mobilă

(Captură Foto)

Casa Albă refuză să publice informaţii despre o măsură secretă care permite Departamentului Securităţii Interne (DHS) să închidă disctreţionar infrastructura necesară serviciilor de telefonie mobilă privată, în cazul unei crize naţionale, conform agenţiei de presă Sputnik.

Adoptată în urmă cu aproape 10 ani, fără anunţarea sau dezbaterea publicului, Procedura Standard de Operare (PSO) 303 a fost înconjurată de secret încă de la introducerea ei. 303 a fost atacată de grupurile pentru libertăţile civile care doresc ca această măsură să fie făcută publică.

“Nu avem niciun indiciu în privinţa conţinutului măsurii sau despre ce este vorba”, a declarat Harold Feld, vicepreşedinte senior al Public Knowledge, pentru Al Jazeera America. Public Knowledge este un grup de susţinere a intereselor societăţii civile.

În 2012, Centrul de Informaţii pentru Intimitate Electronică (EPIC) a intentat un proces într-o Curte Federală cerând Casei Albe să dezvăluie informaţii despre PSO 303, în special în privinţa procedurilor de aplicare a măsurii şi a instrucţiunilor sale de bază.

După ce un tribunal inferior a ordonat ca PSO 303 să fie făcută publică, Departamentul Securităţii Interne a susţinut cu succes în cadrul unui apel că publicarea oricărei informaţii despre PSO 303 va fi un risc pentru siguranţa publică. Luna trecută, totuşi, petiţia EPIC pentru o reaudiere a acelei decizii de tribunal a primit undă verde pentru a merge mai departe.

Rădăcinile măsurii PSO 303 pot fi urmărite până la atacurile desfăşurate în 2005 asupra serviciului londonez de călătorie cu metroul, în care sinucigaşii cu bombă şi-au folosit telefoanele mobile pentru a detona explozibilii sub pământ. Imediat după acel atac, autorităţile americane au închis pentru aproape 2 săptămâni serviciul de telefonie mobilă pe linia de metrou Hudson din New York City, care merge de-a lungul malului estic al râului Hudson.

Această blocare fără precedent a serviciului de telefonie mobilă a fost făcută fără anunţarea prealabilă a publicului sau a operatorilor. Ca urmare, a recunoscut Departamentul Securităţii Interne, au fost produse pagube atât guvernului cât şi sectorului privat într-un moment în care utilizarea infrastructurii pentru comunicaţii era foarte necesară, a raportat Al Jazeera.

Nu este clar cine are de fapt autoritatea pentru a iniţia acest blocaj. Conform unuia dintre puţinele documente publice care descriu PSO 303, o cerere pentru închiderea infrastructurii de comunicaţii ar putea veni din partea “consilierilor Securităţii Interne, a delegaţilor lor sau a reprezentaţilor centrului de operaţiuni pentru securitate din cadrul Departamentului Securităţii Interne.”

Pe lângă dubiile legate de eficienţa acestei măsuri în cazul unui atac terorist, există persoane care sunt îngrijorate de faptul că PSO 303 ar putea fi utilizată cu uşurinţă pentru a reduce la tăcere dizidenţa, aşa cum s-a întâmplat în nordul Californiei cu patru ani în urmă.

În august 2011, oficialii sistemului de transport în comun din Bay Area - Bay Area Rapid Transit (BART) au folosit acest “buton de închidere” nu ca răspuns la un atac terorist ci pentru a împiedica oamenii să organizeze un protest împotriva unei crime comise de un ofiţer de poliţie al BART.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.