"Casa Germano-Rusă" declarată "agent străin" de o instanţă din Kaliningrad

Un centru cultural din Rusia, finanţat de o agenţie germană, a fost catalogat drept "agent străin" de către o instanţă din enclava rusă Kaliningrad.
Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Centrul cultural-educaţional "Casa Germano-Rusă" din Moscova a fost declarat "agenţie străină" de Curtea regională centrală din Kaliningrad, a raportat miercuri agenţia de ştiri MediaZone.

Ministerul regional al Justiţiei a desfăşurat o investigaţie la finalul căreia a ajuns la concluzia că centrul ar putea fi implicat în "activităţi politice" întrucât a primit bani din străinătate.

Criticii susţin însă că decizia are legătură cu persoanele invitate să ia cuvântul la centrul cultural, care au criticat politicile Rusiei. În august 2014, diplomatul german Daniel Lissner a folosit un eveniment al centrului pentru a ataca anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

"Anexarea Crimeei de către Rusia este o încălcare evidentă a legii internaţionale pe care o condamnăm absolut. Atacul Rusiei în estul Ucrainei anulează încrederea pe care am construit-o de-a lungul deceniilor", a declarat diplomatul.

Ulterior, consulatul german din Kaliningrad a prezentat scuze în scris autorităţilor.

Angajaţi ai Ministerului rus al Justiţiei au declarat că presupusa activitate politică a inclus promovarea activităţii lui Agnes Miegel, o poetă germană născută în Kaliningrad în 1879. Miegel a semnat un jurământ de credinţă pentru Adolf Hitler şi s-a alăturat în 1939 Partidului Naţional Socialist German al Muncitorilor. Ministerul a explicat că astfel de evenimente "ar putea populariza ideologia nazistă".

O placă memorială pentru Miegel a apărut pe locuinţa ei din Kaliningrad în 1992, dar a fost dată jos la cererea procurorului general pe motiv că aceasta "a încălcat legislaţia privind activitatea anti-extremistă".

Casa Germano-Rusă este finanţată de o agenţie germană, din 2012 până în 2014 organizaţia primind aproximativ 30 milioane de ruble (459.000 USD).

Conform legilor ruse, orice ONG care primeşte bani străini în timp ce participă la activităţi politice vag definite trebuie să se autodeclare "agenţie străină". Eticheta datează de pe vremea sovieticilor şi are conotaţii legate de spionaj.

Casa Germano-Rusă a contestat decizia instanţei.