"Case pentru generali": Mircea Chelaru, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare

.
. (Photos.com)

Generalul în rezervă Mircea Chelaru a fost condamnat, vineri, la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar disjuns din cel în care fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu şi alţi zece generali şi colonei sunt inculpaţi pentru modul în care şi-au cumpărat locuinţele de serviciu, relatează Hotnews.

Instanţa l-a obligat, de asemenea, pe Chelaru să plătească aproape 93.000 de lei daune materiale faţă de MApN şi peste 850.000 de lei reprezentând foloasele materiale realizate în urma obţinerii locuinţei. De asemenea, Tribunalul Bucureşti a decis aplicarea unui termen de supraveghere de patru ani în cazul generalului în rezervă. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Mircea Chelaru a a fost trimis în judecată în 28 februarie 2014 de procurorii DNA sub acuzaţia de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participaţiei improprii.

Potrivit procurilor anticorupţie, în perioada 2000-2007, Mircea Chelaru "a determinat, cu intenţie, funcţionari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale să încheie, fără vinovăţie, un contract de vânzare-cumpărare a unui apartament, situat în municipiul Bucureşti, deşi acesta nu deţinea un contract de închiriere valabil încheiat pentru acest imobil".

Chelaru dobândise în proprietate, anterior, un alt imobil construit din fondul locativ de stat, în temeiul Decretului - Lege nr. 61/1990, dar a ascuns acest fapt ministrului Apărării Naţionale şi Comisiei de Audit din MApN, prejudiciul cauzat ministerului fiind de 92.839,08 lei.

Cauza în care a fost condamnat generalul Chelaru a fost disjunsă din dosarul cunoscut sub numele de "Case pentru generali", în care au fost trimise în judecată, în septembrie 2013, 11 cadre militare, acuzate de abuz în serviciu în legătură cu achiziţionarea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu la preţ subvenţionat.

În acest dosar, cu un prejudiciu estimat de 1.207.670 de lei, fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a fost condamnat de ICCJ, la un an de închisoare cu suspendare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook