Cât costă înfiinţarea unei S.R.L.

Cât costă înfiinţarea unei S.R.L.
Cât costă înfiinţarea unei S.R.L. (Facebook)

Pentru aceia care nu s-au mai confruntat cu situaţia înfiinţării unei societăţi, iar procedura le este străină, pot afla amănunte pentru înfiinţarea unei S.R.L. dintr-un articol anterior unde am dezbătut această problemă.

În România, cea mai des întâlnită formă juridică este S.R.L.-ul - societatea cu răspundere limitată - ale cărei obligaţii sociale sunt garantate cu patrimoniul social, fiecare asociat fiind responsabil numai în limita sumelor depuse drept părţi sociale. Este cel mai ieftin mod de a-ţi deschide o firmă, întrucât capitalul social necesar pentru înfiinţare este de doar 200 de lei, iar alegerea acestei forme juridice se recomandă în cazul în care societatea va avea un proprietar unic sau un număr mai mic de asociaţi.

Dar cât costă înfiinţarea unei S.R.L.?

Mulţi se întreabă cât costă înfiinţarea unei S.R.L. Trebuie ştiut că există două feluri de taxe: cele obligatorii şi cele opţionale şi o le amintim pe fiecare în rândurile care urmează.

Astfel, cele 9 taxe obligatorii pentru înfiinţarea unei SRL sunt:

1) taxa pentru rezervare denumire – 45 lei

2) 27 lei, reprezentând un procent aplicat taxei de registru - 50% Fondul de lichidare şi 10% Fondul de buletin prevăzute de Legea nr. 85/2014

3) taxa de înregistrare a societăţii în Registrul Comerţului – 250 lei

4) taxa de cazier fiscal pentru viitor asociat/administrator – 30 lei

5) tariful de publicare a hotărârii de înfiinţare a societăţii în Monitorul Oficial –31,5 lei/pag

6) timbre fiscale –4 lei

7) valoarea capitalului social depus – în funcţie de opţiunea asociaţilor, dar cel puţin valoarea minimă prevăzută de lege, 200 lei pentru un S.R.L.

9) 150 lei, reprezentând un procent aplicat taxei de registru - 50% Fondul de lichidare şi 10% Fondul de buletin prevăzute de Legea nr. 85/2014

Cele 2 taxe opţionale pentru înfiinţarea unei SRL:

1) cheltuielile privind traducerea şi legalizarea documentelor din limbă străină – în medie, un exemplar de traducere legalizată, din limba engleză în limba română, la un birou notarial costă aproximativ 30 lei fără T.V.A., iar dacă se doreşte obţinerea mai multor exemplare, pentru fiecare dintre acestea se achită în plus 5 lei fără T.V.A.; pentru alte limbi, tarifele sunt mai ridicate.

2) cheltuieli notariale cu declaraţiile şi specimenele de semnătură ale administratorilor/asociaţilor – acestea pot fi cuprinse într-o singură declaraţie şi costă, în medie, aprox. 50 lei fără T.V.A.

Odată achitate costurile înfiinţării unei S.R.L. şi depuse actele de înfiinţare, afacerea dumneavoastră poate demara şi funcţiona în mod legal.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie