Cât zahăr putem să consumăm zilnic fără să dăunăm sănătăţii?

Câte linguriţe de zahăr aţi pus în cafeaua de dimineaţă? Două, trei? Sperăm că nu prea multe. Nutriţioniştii au calculat care este cantitatea zilnică de zahăr admisă spre consum ce nu ne pune sănătatea în pericol.
Zahar.
Zahar. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Foarte adesea zahărul este motivul kilogramelor în plus ce fac să ne simţim inestetic într-un costum de baie. Mai mult, dacă nu reuşim să controlăm aportul sistematic de zahăr, pe viitor ne putem confrunta cu afecţiuni serioase de tipul diabetului sau bolilor de inimă.

Norma ”inofensivă” de zahăr

Agenţia FDA (Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente) susţine că nu este de dorit să obţinem din aportul de zahăr mai mult de 10% din caloriile zilnice. Cu alte cuvinte, nu se recomandă să consumăm mai mult de 50 de grame de zahăr pe zi (12,5 linguriţe). Trebuie să specificăm că această normă include toată cantitatea de zahăr adăugat, adică şi acel zahăr pe care producătorii l-au folosit în fabricarea alimentelor pe care le consumăm (biscuiţi, ketchup, ciocolata cu lapte, etc.).

Totodată, experţii specifică că în aceste calcule nu a fost inclusă cantitatea de zahăr conţinută în fructe, legume şi alte produse naturale. Pentru alimente respective nutriţioniştii nu stabilesc o normă anumită. Produsele naturale conţin fibre, vitamine, minerale şi antioxidanţi, motiv pentru care nu trebuie să fie restricţionate. Restricţiile se referă numai la zahărul adăugat.

De unde aflăm informaţiile despre conţinutul de zahăr?

Trebuie să căutăm conţinutul de zahăr în lista de ingrediente. Acesta poate să se ascundă sub numele de zaharoză, zahăr brun, sirop de porumb cu conţinut înalt de fructoză, dextroză, fructoză simplă, sirop de arţar sau de trestie de zahăr. Dacă găsim aceste ingrediente în topul primelor cinci componente, cel mai bine este să optăm pentru un alt produs.

Zahăr natural sau zahăr adăugat?

Pentru a afla cât zahăr adăugat este conţinut într-un produs, trebuie să-l comparăm cu analogul său natural. De exemplu, să comparăm un iaurt natural fără zahăr cu unul dulce obişnuit de pe acelaşi raft al magazinului.

Trebuie să ştim că produsele lactate conţin zahăr natural — adică lactoză, dacă producătorii nu au mai adăugat altceva în acestea. În mod normal, 100 de grame de iaurt natural conţin 4 grame de lactoză. Dacă iaurtul este dulce înseamnă că restul zahărului a fost adăugat de producători.

Bineînţeles, putem să ne răsfăţăm uneori cu puţin mai mult zahăr decât de obicei. Ar fi bine însă să ne străduim să nu ne transformăm în devoratori permanenţi de dulciuri, ceea ce ne-ar putea afecta grav sănătatea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură