Cătălin Drulă: E greu la guvernare... nu e ca în desenele alea colorate ale domnului Dragnea

Deputatul Cătălin Drulă i-a cerut ministrului Transporturilor să comunice termene şi responsabili pentru proiectele de pe Centura Bucureşti. "Pasajul de la Domneşti la loc de cinste: are exproprieri, acord de mediu, PUZ, avize valabile, autorizaţie de construire? Sau stăm iarăşi cu contract semnat, cu finanţare alocată şi ne plângem că ne învinge birocraţia în loc să rezolvăm ce e de rezolvat pentru a putea da drumul lucrărilor?"
Cătălin Drulă
Cătălin Drulă (Facebook.com / Cătălin Drulă)

Fostul consilier al lui Dacian Cioloş pe probleme de infrastructură, deputatul USR Cătălin Drulă, i-a solicitat oficial ministrului Transporturilor răspunsuri în legătură cu proiectele de infrastructură de pe Centura Bucureştiului. "E greu la guvernare... nu e ca în desenele alea colorate ale domnului Dragnea", a comentat parlamentarul.

"Printre altele (am întrebat) şi despre faimosul pasaj de la Domneşti. S-a încheiat licitaţia şi (din declaraţiile oficialilor) e iminentă semnarea contractului. E bine că s-au făcut paşi înainte, e rău că a durat atât licitaţia (2 ani de la lansare la finalizare). Îngrijorarea se ridică în legătură cu derularea contractului de acum încolo.

Teoretic urmează 3 luni de proiectare, după care încep lucrările care ar trebui să dureze 2 ani. Practic, cam la orice contract derulat de Compania de Drumuri (şi în special la cele de tip proiectare execuţie) apar probleme din cauză că nu e rezolvată birocraţia avizelor şi autorizaţiilor", a declarat Cătălin Drulă.

În acest context, deputatul USR l-a întrebat pe ministrul Transporturilor dacă:

- exproprierile sunt făcute; dacă nu, timpul până la predarea amplasamentului către constructor e cam de 6 luni (bazat pe experienţele trecute), deci 2017 ar fi compromis pentru execuţia lucrărilor;

- dacă există acord de mediu valabil - dacă nu, timpul pentru obţinerea acestuia e de 6-12 luni;

- dacă există toate avizele cerute prin Certificatul de Urbanism (o întrebare validă ar fi dacă acest certificat mai este valabil), inclusiv dacă e aprobat Planul Urbanistic Zonal al localităţilor afectate.

"Fără toată această birocraţie rezolvată nu se poate obţine autorizaţia de construire şi prin urmare nu se pot desfăşura lucrări. Ba, mai rău - fiecare zi de amânare după cele 3 luni de proiectare din contract, înseamnă despăgubiri care trebuie plătite constructorului. Sper să primim răspunsurile cerute cât mai repede, dar mai ales ca Ministerul şi Compania de Drumuri (CNAIR) să lucreze intens la rezolvarea birocraţiei în paralel cu perioada de proiectare din contract. Experienţa trecută spune că acest lucru nu se întâmplă, de regulă, din indolenţă sau incompetenţă (sau poate chiar pentru a ajuta antreprenorul să aibă motiv de despăgubiri)", a precizat Cătălin Drulă.

Deputatul USR a remarcat că şi celelalte proiecte de pe Centură sunt mult întârziate, astfel că a cerut termene şi responsabili pentru fiecare în parte. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne