Cătălin Predoiu: Plahotniuc nu e vreun Eugeniu Carada, e un oligarh fără idealuri politice

„Toţi sunt prinşi în aceeaşi horă, cu Plahotniuc în capul ei” este de părere fostul ministru al Justiţiei din România, Cătălin Predoiu.
Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Epoch Times România)

Fostul ministru al Justiţiei române, Cătălin Predoiu îndeamnă politicienii statului vecin să privească obiectiv la situaţia în care se află Moldova, deşi aceştia din urmă insistă pe ideea formării unui guvern aşa-zis pro-european, afirmând că în Republica Moldova se fac reforme.

În opinia oficialului român, Ponta ar dansa şi el în această horă, cu terenuri şi afaceri, relatează Jurnal.md. „Oricum, l-am văzut pe Ponta mergând la Plahotniuc direct de la avion, aşezând funcţia de premier al României la nivelul unui oligarh fără nicio funcţie în statul moldovean (inutil să strigăm „Ruşine!”, Ponta e operat de acest sentiment)”, a menţionat Cătălin Predoiu.

Fostul ministru vine cu o propunere de soluţionare a stării în care a ajuns Moldova de peste Prut în prezent, mai exact acesta crede că ar fi chiar două metode prin intermediul cărora statul vecin ar putea să ne susţină.

„Se va privatiza masiv în următoarea perioadă, dacă nu intrăm noi pe piaţa moldovenească, ne vom trezi cu tot felul de companii ruseşti şi turceşti care vor cumpăra la preţuri bune părţi din economia Republicii Moldova. Am auzit în ţară o idee bună: un Fond de Investiţii care să sprijine un fel de Plan Marshall românesc pentru Republica Moldova, cred că ar fi bine să o punem în aplicare”, a propus Predoiu ca primă metodă.

Potrivit sursei citate, cea de-a doua soluţie propusă de politicianul român este ca România să sprijine moral, cultural, politic şi, în general, prin orice mijloace legale, apariţia unor noi actori politici la Chişinău. Indispensabil ar fi ca cei interesaţi să nu fie legaţi de firele oligarhiei locale, dar să vrea să-şi asume cu adevărat, cu sinceritate şi curaj responsabilitatea de a realiza un destin european pentru Republica Moldova.

„Dacă se gândeşte cineva la ideea că se pot manipula oligarhii, cred că e o idee greşită, pentru că nu poţi construi un ideal politic cu oameni fără idealuri politice. Plahotniuc nu e vreun Eugeniu Carada, să nu confundăm lucrurile”, a conchis Predoiu.

Vladimir Voronin, liderul comuniştilor din Republica Moldova l-a acuzat pe premierul Valeriu Streleţ, înainte să-i fie anunţată demisia, că ar fi achiziţionat împreună cu omologul său român Victor Ponta, şi cu liderul PLDM, Vlad Filat, actualmente arestat în dosarul furtului miliardului, 2000 de hectare de pământ în oraşul ucrainean Odesa.