Catalonia continuă să fiarbă. Instanţă germană prelungeşte detenţia lui Puigdemont

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Getty Images)

O curte din Neumünster, landul german Schleswig-Holstein, a prelungit luni detenţia lui Carles Puigdemont. Fostul preşedinte catalan a fost arestat de poliţie în landul german nordic în ziua precedentă. Este primul pas legal către o posibilă extrădare în Spania.

După ce a apărut în faţa unei instanţe germane, perioada de detenţie a liderului catalan exilat Carles Puigdemont a fost prelungită.

Puigdemont va rămâne în custodia autorităţilor până se va lua o decizie dacă va fi trimis în Spania, unde este acuzat de rebeliune şi răzvrătire. Însă începerea procedurile de extrădare ar putea dura chiar luni de zile.

Dar, susţin rapoarte media, o decizie privind extrădarea lui Puigdemont nu va fi luată înainte de Paşte.

Fostul preşedinte catalan a fost arestat duminică pe teritoriul Germaniei pe baza unui mandat european după ce a trecut graniţa danezo-germană.

Avocatul lui Puigdemont a declarat că ar prefera să înfrunte orice fel de proces judiciar în Belgia.

“Există multe argumente pentru că Germania să respingă mandatul european de arestare, în special din cauză că este folosit pentru a arunca în spatele gratiilor opozanţi politici”, a precizat avocatul liderului separatist catalan, Paul Bekaert. “Presupun că ei vor lua de asemenea în calcul şi faptul că Spania alunecă înspre o dictatură şi că nu mai există democraţie din cauză că persoanele luate la ochi sunt aruncate în închisoare”.

Puigdemont trăieşte într-un exil autoimpus în Belgia de la referendumul interzis de Madrid în octombrie 2017, care a susţinut declararea unilaterală a independenţei Cataloniei.

Duminică noaptea, în Barcelona, aproximativ 55.000 de persoane au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva arestării lui Puigdemont.

Scandând “Libertate pentru deţinuţii politic” sau “Această Europa este scandaloasă!”, manifestanţii au mărşăluit către sediul Comisiei Europene şi către consulatul german.

De asemenea, fluturând steaguri de susţinere a independenţei Cataloniei şi cerând eliberarea deţinuţilor politic, manifestanţii au mărşăluit spre biroul reprezentantului guvernului spaniol. Poliţia a folosit bastoane pentru a dispersa manifestanţii şi a opri marşul.

Cel puţin 59 de persoane au fost rănite în timpul protestelor violente dintre forţele de ordine şi manifestanţii catalani. Unii dintre manifestanţi au devastat vehicule ale poliţiei şi au incendiat pubele. De asemenea, cel puţin patru persoane au fost arestate, potrivit Digi 24.

Tensiunile sunt deja la un nivel ridicat în Catalonia. La sfârşitul săptămânii trecute, au avut loc proteste în masă după ce liderii separatişti au fost forţaţi să abandoneze planurile de a numi un nou preşedinte după arestarea celui mai recent candidat, Jordi Turull.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe