Catalonia critică Bruxelles-ul pentru că "închide ochii": “Sunteţi o marionetă a Spaniei”

Quim Torra, noul lider regional al Cataloniei
Quim Torra, noul lider regional al Cataloniei (Alex Caparros/Getty Images)

Catalonia a lansat un război împotriva UE pentru că ignoră cererile regiunii spaniole de obţinere a independenţei, potrivit Express.co.uk.

În cadrul unei conferinţe foarte încordate ce a avut loc marţi la Bruxelles, preşedintele regional catalan Quim Torra a criticat Uniunea Europeană pentru eşecul de a interveni şi de a calma tensiunile dintre Catalonia şi guvernul din Madrid. Apoi, Torra şi-a îndreptat atenţia către preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi către ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell. Tajani a încercat să se opună întâlnirii, declanşând şi mai multe nemulţumiri în rândul separatiştilor catalani.

Torra a declarat: “În loc să protejeze drepturile tuturor europenilor, Tajani a transformat Parlamentul European într-o marionetă a partidelor de dreapta spaniole şi a domnului Borrell, ministrul de Externe, care este mereu împotriva dialogului cu Catalonia. Este o ruşine pentru Europa”.

Politicianul catalan Carles Puigdemont a participat de asemenea la întâlnire şi a criticat instituţiile europene pentru tăcerea lor înaintea începerii procesului judiciar împotriva separatiştilor catalani.

El a declarat: “Majoritatea cetăţenilor Cataloniei nu pot înţelege tăcerea instituţiilor europene, în special a Comisiei Europene”.

Atât Puigdemont, cât şi Torra au cerut în repetate rânduri Uniunii Europene să ia măsuri şi să facă presiuni asupra statului spaniol să accepte calea unei soluţii negociate la problema catalană.

De asemenea, ei au strâns sprijin din partea unor aliaţi din Belgia, precum Geert Bourgeois, preşedintele regiunii Flandra şi Jan Peumans, un politician din parlamentul flamand.

Însă apelurile au fost ignorate după ce UE a afirmat că este o problemă naţională şi trebuie rezolvată de guvernul spaniol, adăugând că nu este necesară intervenţia Bruxelles-ului.

Întâlnirea de marţi a avut loc după ce premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat alegeri generale anticipate, în condiţiile în care Parlamentul din Madrid a respins bugetul din cauza tensiunilor cu regiunea Catalonia.

Înfrângerea pe tema bugetului a avut loc după ce separatiştii catalani nu au susţint guvernul lui Sanchez.

Spania, cea de-a patra economie a zonei euro, a ieşit în 2013 dintr-o criză economică adâncă ce a provocat o rată a şomajului foarte ridicată.

Dar de atunci ţara a fost lovită de o criză politică tot mai mare, alimentată de diviziunile adânci privind independenţa Cataloniei şi de apariţia câtorva partide noi.