Câteva curiozităţi despre Turnul Eiffel

Turnul Eiffel, Paris
Turnul Eiffel, Paris (Google images)

Turnul Eiffel a devenit simbolul Franţei cel mai răspândit la nivel mondial. A fost conceput de către Émile Nouguier, Maurice Koechlin şi Stephen Sauvestre, angajaţi la Eiffel & Co. Gustave Alexandre Eiffel, iniţial reticent cu privire la proiect, a devenit, ulterior, un mare susţinător şi a cumpărat brevetul. Construit în doar doi ani, 1887-1889 (în 2 ani, 2 luni şi 5 zile), urma să servească drept arc de intrare la Expoziţia Universală din 1889, un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluţiei franceze.

La început, Eiffel a primit permisiunea de a lăsa în viaţă monumentul care îi poartă numele, timp de 20 de ani, dar ţinând cont că oferea o serie de beneficii în domeniul comunicaţiilor, s-a renunţat la demontarea sa, devenind astfel una dintre principalele destinaţii turistice ale Parisului şi lumii.

Câteva curiozităţi despre Turnul Eiffel

Familia Eiffel era originară din Germania şi iniţial se numea Bönickhause, dar francezii erau incapabili să-l pronunţe. Gustave şi-a schimbat numele în mod oficial, în 1880, cu nouă ani înainte de inaugurarea turnului.

La 12 ianuarie 1908 a fost trimis din turn primul mesaj radio pe distanţă lungă.

În 1910, Theodor Wulf a decis să efectueze unele măsurători ale radiaţiilor, atât în partea de sus a turnului cât şi la baza acestuia, descoperind la vârf mai multe decât era de aşteptat. În acest fel au fost descoperite razele cosmice.

La 4 februarie 1912, un croitor francez de origine austriacă, Franz Reichelt, dorind să testeze o paraşută specială, de invenţie proprie, a căzut de la primul etaj al turnului, autopsia confirmând că a murit de atac de cord înainte de a atinge solul şi că impactul cu solul a format un crater de aproape douăzeci de centimetri adâncime.

În 1925, turnul este iluminat pe cele patru laturi de un imens spaţiu publicitar luminos cu numele ''Citroën'', vizibil pe o distanţă de până la 40 de kilometri.

În 1925, artistul păcălelilor Victor Lustig a "vândut" de două ori Turnul Eiffel ca fier vechi.

În 1930, turnul a pierdut titlul, deţinut timp de 41 de ani, de cea mai înaltă structură din lume, atunci când a fost finalizat la New York, Chrysler Building.

Atunci când Adolf Hitler a vizitat Parisul, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, francezii au dezactivat lifturile, astfel încât acesta ar fi trebuit să urce cele 1.665 de trepte pentru a ajunge la vârf. Francezii au spus că din cauza războiului era imposibil de găsit piesa de schimb, însă, chiar la câteva ore după plecarea naziştilor, lifturile funcţionau normal.

La 3 ianuarie 1956, un incendiu a deteriorat partea de sus a turnului.

În 1959, antena de radio actruală a fost instalată în vârful turnului.

La poalele Turnului Eiffel, Champ de Mars, în anul 1973 a avut loc ultima ediţie a Jocurilor fără frontiere.

În anii optzeci, un restaurant vechi, situat la jumătatea înălţimii, a fost demontat împreună cu toată structura care îl susţinea. Acest restaurant a fost achiziţionat şi reconstruit în New Orleans, Louisiana, sub numele de "Tour Eiffel Restaurant", iar recent ca "Red Room" ("Camera Roşie").

Turnul Eiffel este înscris ca monument istoric din 24 iunie 1964 şi face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1991, împreună cu alte monumente pariziene.

Din anul 2000, turnul are 352 de lumini care, pe timp de noapte, strălucesc în fiecare oră (de la 22:00 la 01:00, timp de 10 minute), datorită celor 20.000 de becuri şi 800 de lumini de sărbătoare; această instalaţie de iluminat a fost realizată pentru a celebra trecerea în noul mileniu, dar datorită efectului avut asupra locuitorilor Parisului, instalaţia a rămas în funcţiune pentru a lumina turnul în continuare. Luminile, în mod normal alb-galben, îşi schimbă culoarea în funcţie de evenimente sau diverse comemorări

Turnul şi-a primit cel de-al 200.000.000 vizitator la 28 noiembrie 2002.

În anul 2005, cu ocazia ofertei Parisului de a găzdui Jocurile Olimpice din 2012, pe turn a fost arborat logo-ul care reprezenta candidatura oraşului. Tot în 2005, la primul etaj a fost instalat un patinoar. Pista măsoară 190 de metri pătraţi (patinele se pot închiria direct de acolo).

Franţa a marcat începutul mandatului său la preşedinţia UE, în 2008, prin iluminarea Turnului Eiffel în culoarea albastră, cu douăsprezece stele aurii, simbol al Uniunii.

La fiecare şapte ani, turnul este vopsit cu 50 de tone de vopsea pentru a preveni coroziunea, motiv pentru care şi-a schimbat culoarea în numeroase ocazii. Sunt vizitatorii cei care decid noua tonalitate, votând la primul etaj cum doresc să fie vopsit.

În timpul verii, turnul este cu 18 centimetri mai înalt decât în timpul iernii, datorită expansiunii termice a metalului.

Clădirea, unde lucrează 500 de persoane (250 de salariaţi direcţi ai SETE şi 250 ai diferiţilor concesionari ai monumentului), este deschisă publicului pe tot parcursul anului. Având aceste informaţii, după o plimbare pe Champs de Mars, nu pierdeţi ocazia de a vizita Turnul Eiffel, poate chiar profitând să mâncaţi la unul dintre restaurantele sale, bucurându-vă de una dintre cele mai mari atracţii ale Parisului.

Acest articol a fost realizat cu informaţii din Wikipedia.org şi toureiffel.paris