Câteva paradoxuri în relaţia Germania-NATO

Jasper Wieck la Bucureşti
Jasper Wieck la Bucureşti (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

În cadrul conferinţei ”România şi Germania, parteneri de securitate în cadrul NATO”, organizată ieri de Ambasada Germaniei la Colegiul Noua Europa, ambasadorul Poloniei Marek Szczygieł a pus o întrebare foarte pertinentă legată de faptul că într-un moment în care mai toate ţările membre NATO şi UE îşi cresc cheltuielile militare pentru a atinge ţinta de 2% din PIB, Berlinul nu face la fel. Pe de altă parte, un alt participant la discuţie a menţionat faptul că, potrivit unui sondaj al Pew Research Center, majoritatea germanilor nu ar sări în sprijinul unui stat agresat, în baza articolului 5 al Tratatului NATO.

Aceste întrebări i-au fost adresate lui Jasper Wieck, oficial reponsabil cu politica de apărare şi de securitate din cadrul MAE german, care a admis că ”bugetul militar al Germaniei, de 1,3% din PIB nu este suficient, dat fiind obiectivul de 2% din PIB stabilit pentru cheltuielile de apărare ale tuturor ţărilor membre NATO”. Diplomatul german a anunţat însă că bugetul militar al Germaniei va creşte cu 1,2 miliarde în curând şi a arătat că oricum la cât de mare este PIB-ul Germaniei şi 1% înseamnă mult în comparaţie cu cel al altor state.

”În Europa se cheltuiesc mulţi bani pe apărare, dar din păcate nu se cheltuiesc atât de eficient ca în SUA, astfel încât să se reflecte în capacităţile militare. Noi vom pune accent pe integrarea forţelor armate, pe sharing şi pooling capacities şi pe cooperarea cu aliaţii noştri. Autonomia militară este o iluzie, iar ţara noastră este parte a UE şi a NATO, a unui sistem colectiv de securitate”, a mai spus Wieck.

Barometrul populaţiei

A doua întrebare care i-a fost adresată s-a referit la sondajul Pew care arată scepticismul nemţilor faţă de NATO. Potrivit acestuia, 58% dintre respondenţii germani nu sunt de acord ca Germania să ajute un stat NATO aliat în cazul izbucnirii ”unui conflict militar serios” între Rusia şi acesta. Doar 38% dintre respondenţi ar fi de acord cu o intervenţie în temeiul articolului 5 al Tratatului NATO, care prevede că dacă un stat este atacat, acesta este considerat un atac împotriva tuturor statelor. În Germania de Vest, 40% dintre germani ar fi de acord ca ţara lor să sară în ajutorul unui stat atacat de Rusia, faţă de 28% în Germania de Est.

Interesant este că 68% dintre germani mizează pe faptul că SUA vor interveni pentru a apăra statul NATO agresat. Totodată, ponderea celor care au o părere pozitivă despre Alianţă a scăzut de la 73% în 2009 la 55% în 2015.

Germanii au opinii diferite de alţi europeni şi în privinţa vinovaţilor pentru destabilizarea estului Ucrainei: 29% spun că Rusia este de vină, 25% cred că separatiştii sunt de vină, iar 12% dau vina pe Occident.

Potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center, 58% dintre respondenţii germani nu sunt de acord ca Germania să ajute un stat NATO aliat în cazul izbucnirii ”unui conflict militar serios” între Rusia şi acesta.

Chiar dacă 71% susţin ajutoarele economice pentru Ucraina, doar 19% dintre respondenţii germani sunt de acord cu livrarea de arme către Kiev, faţă de 50% în Polonia. Mai mult, 57% dintre cetăţenii chestionaţi resping aderarea Ucrainei la NATO şi 54% integrarea ţării în UE.

Sondajul mai arată că vest-germanii îşi doresc în proporţie de 26% o retragere a sancţiunilor impuse Rusiei de Occident, iar în Germania de Est procentul este de 42%.

Întrebat de acest sondaj, oficialul german Jasper Wieck a declarat că are îndoieli în legătură cu acurateţea sa, argumentând că depinde cum este pusă întrebarea şi că oamenii nu pot înţelege cât de complexe sunt aceste angajamente luate în baza apartenenţei la NATO.

”Ne temem ca patternul de război hibrid, propagandă şi flexare a muşchilor cu arme convenţionale să nu fie folosit de Rusia împotriva unor state membre NATO. Prin urmare Alianţa şi-a mărit prezenţa în Europa cu diferite capacităţi militare. Vrem să ne reasigurăm aliaţii că NATO este alături de acele state care sunt cele mai expuse. De aceea, NATO, cu contribuţia Germaniei, şi-a intensificat prezenţa aeriană deasupra statelor baltice şi deasupra României şi Poloniei. Germania va contribui şi în pregătirea NATO Force Integration Unit din România. Toate aceste măsuri sunt defensive şi menite să protejeze Alianţa, teritoriul Alianţei şi populaţia”, a concluzionat Wieck.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe