Câţi Călin Farcaş va mai avea pe conştiinţă statul român? Răspuns şocant al Eurotransplant

Revoltaţi de moartea lui Călin Farcaş, membrii Rezist Zurich s-au adresat Eurotransplant şi au aflat cu stupoare că nu există niciun fel de discuţie între fundaţia internaţională şi autorităţile de la Bucureşti, astfel încât cazuri precum cel al lui Călin să nu se mai repete. Indignaţi, românii din Diaspora cer măsuri!
Călin Farcaş
Călin Farcaş (Digi24.ro)

Indignaţi de cazul tânărului Călin Farcaş care a încetat din viaţă la 29 de ani, după ce timp de 2 ani a aşteptat zadarnic un transplant de plămân ce nu a putut avea loc pe motiv că România nu şi-a mai prelungit înţelegerea cu Eurotransplant, membrii grupului Rezist Zurich s-au adresat Eurotransplant, pentru a afla ce anume a făcut statul român pentru a deveni membru al acestei organizaţii.

Nu mică a fost mirarea membrilor grupului când, la întrebarea care este stadiul în care se află negocierile dintre statul român şi fundaţia internaţională, au aflat că, de fapt... nu există niciun stadiu... Mai exact, Eurotransplant le-a transmis românilor din Elveţia că nu este în niciun fel de contact cu autorităţile din domeniul sănătăţii din România pentru o potenţială procedură de calificare a României la statul de membru (preliminar).

Iată răspunsul primit: “Thank you for your message to Eurotransplant of July 11, 2018 wherein you ask for information on cooperation between România and Eurotransplant. We hereby inform you that at this moment, Eurotransplant i not în contact with the healthcare authorities în România regarding a potenţial qualification procedure for (preliminary) membership.“

"Noi, membrii Rezist Zurich, am fost profund mişcaţi de cazul lui Călin Farcaş. E absolut inadmisibil să privim cum românii în stare gravă de sănătate sunt efectiv ucişi de incompetenţa şi indolenţa unor funcţionari publici. Noi suntem un grup mic de români uniţi într-o asociaţie şi am decis să ne ocupăm direct de tema transplanturilor. Ştim despre episodul electoral şi inconştient al dnei Firea şi al managerului Copcă, episod ce a dus la distrugerea unui acord vital pentru pacienţi, cu Eurotransplant şi AKH. Ştim despre dezordinea din ANT, despre care însuşi ministrul Sănătăţii, în subordinea căruia se află agenţia, mărturiseşte că e un fel de “stat în stat”. Înţelegem că e un grup de interese conectat politic, ce blochează întreg sistemul transplanturilor.

Totuşi: e absolut halucinant că nimeni nu e responsabil pentru criza asta şi alte crize din sănătate, cu adevărat severe. E inadmisibil! E nevoie de presiune şi acţiune din partea societăţii civile.

Cerem ministrului Sănătăţii, d-na Pintea, să renunţe la lamentările publice. E clar că a identificat problemele, oamenii şi instituţiile care blochează întreg sistemul. Cerem urgent şi ferm transparenţă şi acţiune din partea ministrului Sănătăţii: Concret, cerem urgent:

1) reluarea legăturilor dintre minister şi Eurotransplant şi revenirea la acordul prin care pacienţii români erau primiţi pentru transplant la AKH. Acest acord a fost întrerupt la finalul lui 2016, datorită gafelor autorităţilor române;

2) finalizarea Legii Transplantului până la începutul lunii August, 2018, aşa cum a promis ministrul Pintea;

3) cerem ministrului Pintea să prezinte public câţi pacienţi sunt în situaţia lui Călin Farcaş şi care e strategia ministerului pentru aceşti pacienţi, ce aşteaptă un transplant", transmit, în aceste condiţii, reprezentanţii Rezist Zurich.

Reamintim că tânărul Călin Farcaş a încetat din viaţă la 29 de ani, în timp ce era internat la Institutul Marius Nasta din Bucureşti. Călin a aşteptat doi ani un transplant de plămân care nu a putut avea loc deoarece ţara noastră nu şi-a mai prelungit înţelegerea cu Eurotransplant, instituţia prin care se făceau operaţii la Viena. În lipsa unui acord, pentru Călin nu a fost disponibilă nici varianta unei operaţii plătite, deşi strânsese bani.

După moartea lui Călin Farcaş, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a explicat că transplantul pulmonar nu a fost posibil în România pentru că avem un centru la început de drum iar la centrele mari din străinătate, românii nu mai sunt primiţi. Mai precis, românii erau primiţi la AKH Viena, dar nici acest lucru nu mai este posibil după scandalul declanşat de Narcis COPCĂ şi Gabriela FIREA în 2016, a declarat Vlad Voiculescu, amintind că cei doi au ameninţat experţii EuroTransplant şi au denigrat AKH.

Fostul ministru a explicat că tânărul a fost respins de AKH nu din cauza patologiei complexe ci pentru faptul că era român, şi cu statul român există un anumit tip de "înţelegere", ar putea fi numită la fel de bine şi "neînţelegere".

"Ministerul Sănătăţii are obligaţia să facă de urgenţă curăţenie în viermuială (cuib de vipere este prea mult) de la Agenţia Naţională de Transplant şi să introducă România în EuroTransplant. Chiar dacă asta o să strice treburile câtorva infractori cu talent şi titluri din transplantul românesc. Oamenii cinstiţi - medici şi pacienţi - o să aibă de câştigat. Astea sunt momentele care ne amintesc tuturor că să fii român înseamnă şi să fii prizonier al incompetenţei statului român şi al nemerniciei reprezentanţilor lui. Astea sunt momentele care ne amintesc tuturor că să fii român înseamnă să rămâi din ce în ce mai des fără aer. Sau fără aer deloc... aşa cum l-au lăsat pe Călin", a precizat Vlad Voiculescu.

Contactat astăzi de Epoch Times pentru o poziţie pe tema demersului Rezist Zurich şi răspunsului Eurotransplant, fostul ministru al Sănătăţii opinează că, de fapt, autorităţile de resort nici n-au vrut vreodată ca ţara noastră să intre în prestigioasa organizaţie. Lucru pe care de altfel îl recunoştea limpede Victor Zota - la vremea respectivă coordonator al programului naţional de transplant - cu subiect şi predicat la începutul lui 2016 (min 5 în video-ul ce poate fi vizualizat aici)

"Noi nu avem de gând să intrăm în Eurotransplant pentru că pierdem proprietatea asupra organelor", declara pe 29 ianuarie Victor Zota, coordonatorul Programului naţional de transplant.

"Exact ca în cazul fondurilor europene, oamenii preferă aranjamentele locale, mai degrabă decât transparenţă şi reguli clare care pot fi verificate", conchide amar Voiculescu.

Criteriile de alocare a organelor promovate de Eurotransplant pot fi accesate aici. Vlad Voiculescu accentuează faptul că la loc de cinste este imparţialitatea, cu alte cuvinte, obiectivul promovat de organizaţia europeană este ca organele să fie alocate pe criterii obiective, nu în funcţie de cine este persoana care gestionează lista de donatori/receptori. Reamintim că de-a lungul timpul în presa românească au apărut informaţii potrivit cărora au existat situaţii când transplanturile s-au făcut în funcţie de preferinţele medicului. Cel mai răsunator astfel de caz menţionat de presă este cel al medicului Lucan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură