Cazanciuc: Tema aderării României la spaţiul Schengen ar putea fi reluată pe 8-9 octombrie

Ministrul Justiţie, Robert Cazanciuc, a declarat duminică seara că tema aderării ţării noastre la Schengen ar putea fi pusă pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie şi că se impune un dialog susţinut la nivel de UE.
Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc (Epoch Times România)

Tema aderării României la spaţiul Schengen "ar putea fi pusă" pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie, a declarat, duminică seara, la digi 24, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, relatează Hotnews.

În acest context, ministrul a subliniat nevoia de dialog pe acest subiect la nivelul Comisiei Europene şi al statelor membre pentru a convinge partenerii europeni că ţara noastră şi-a îndeplinit obligaţiile şi că trebuie să fie stat membru Schengen:

"Cu siguranţă, va fi nevoie de dialog la nivelul Comisiei Europene şi la nivelul statelor membre, pentru că, dacă reuşim să facem o chestiune formală, cu siguranţă nu ne ajută. (...) E nevoie de dialog la nivelul Bruxellesului, e nevoie de dialog la nivelul capitalelor pentru a încerca să convingem partenerii europeni că România şi-a îndeplinit obligaţiile şi că trebuie să fie stat membru Schengen", a declarat ministrul Justiţiei, întrebat, la Digi 24, când poate fi repusă pe masa discuţiilor europene tema aderării României la spaţiul Schengen.

Chestionat asupra scenariilor potrivit cărora ţara noastră ar fi putut să ia în calcul varianta acceptării mai multor refugiaţi cu condiţia să fie primită în Schengen, Cazanciuc a răspuns că "nu putem să discutăm de condiţionări, dar putem avea un dialog pe ce înseamnă spaţiul Schengen".

Ministrul Justiţiei a reamintit că România a acceptat şi formula de compromis de a parcurge procedura aderării la spaţiul Schengen în două etape, frontierele aeriene şi, ulterior, terestru şi a subliniat faptul că intrarea României în spaţiul Schengen la nivelul acestor frontiere ar aduce "nu numai o recunoaştere a progreselor făcute de România, dar şi un acces la informaţii într-un sistem integrat al Schengen".

Reamintim că discuţiile despre aderarea la Schengen se reiau într-un moment în care acest spaţiu este supus unei presiuni fără precedent, cea a refugiaţilor. La începutul aceste luni, preşedintele Iohannis declara că, din punct de vedere al valului de migranţi care s-a revărsat în Europa, în mod paradoxal, faptul că România nu este membră Schengen, a fost un avantaj pentru ţara noastră:

"În mod paradoxal, da. Faptul că România nu este membră Schengen, a fost un avantaj pentru noi, pentru că nu s-a putut intra în România pe o filieră care nu a putut fi supravegheată. Am inclus pe şedinţa CSAT şi o analiză a dosarului Schengen", decara Iohannis pe 7 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne