Cazul cetăţeanului surdo-mut amendat pentru scandare de lozinci. Carmen Dan vine cu o explicaţie

Carmen Dan
Carmen Dan (Florin Chirila/Epoch Times)

Jandarmeria a devenit recent celebră - şi nu neapărat în sensul pe care şi-l dorea - după ce a amendat cu 2000 de lei un cetăţean surdo-mut pentru scandare de lozinci la protestul ce a avut loc la Sala Palatului în ziua Congresului Extraordinar al PSD.

Ministrul de Interne are însă "o explicaţie" pentru ce s-a întâmplat: O eroare de redactare.

"Din câte ştiu, acolo este o eroare de redactare a procesului verbal şi aşa cum a anunţat Inspectorul General al Jandarmeriei, a dispus nişte verificări şi sunt convinsă că aceste verificări se vor face foarte repede şi despre rezultatul acestor verificări vă vom informa”, a declarat, joi, ministrul de Interne.

Reamintim că Ioan Duia, cetăţean surdo-mut, a primit două mii de lei amendă în urmă cu aproape două săptămâni, pentru scandare de lozinci la Congresul PSD. După ce faptul a făcut înconjurul Facebook-ului, stârnind ilaritate şi revoltă, Jandarmeria a venit cu o poziţie care, din nou, i-a lăsat mască pe cetăţeni:

"În legătură cu informaţia apărută în spaţiul public, cu privire la sancţionarea unei persoane, Jandarmeria Capitalei face următoarele precizări: Persoana la care se face referire a participat, alături de mai multe persoane, în data de 10 martie a.c. la o contramanifestaţie şi a fost sancţionată pentru acest fapt, lucru precizat în procesul-verbal la rubrica “încadrarea faptei” (art. 26 lit. g. din Lg. 60/1991), faptă prevăzută de legea adunărilor publice cu sancţiune între 500 şi 5000 de lei.

Asupra temeiniciei şi legalităţii aspectelor menţionate de agentul constatator în descrierea faptei din procesul-verbal încheiat se poate pronunţa doar o instanţă de judecată, în cazul în care procesul-verbal va fi contestat de către respectiva persoană."

Cu alte cuvinte, după ce că a fost amendat pentru un lucru pe care nu l-a făcut, cetăţeanul surdo-mut, în loc să primească scuze, a fost trimis în instanţă să conteste amenda, dacă e nemulţumit. Pe timpul şi banii lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne