Cazul ciudat al pădurii care "respiră" (video)


Pădurea care "respiră"
Pădurea care "respiră" (Captură YouTube)

O înregistrare video în care pământul pare că respiră, asemenea unui gigant care sforăie, este cel mai recent fenomen viral în reţelele sociale. Imaginile au fost capturate de către Brian Nuttall, care, în timp ce se plimba prin apropierea râului Apple din Cumberland, Nova Scoţia, a dat peste această privelişte neobişnuită.

În înregistrarea video intitulată ‘Breathing Earth’ făcută de către Brian Nuttall cu telefonul mobil şi încărcată pe YouTube, în data de 31 octombrie 2015, straturile de frunze din pădure se mişcă de parcă ar respira. Videoclipul a fost vizualizat de peste două milioane de internauţi. În Facebook cifra este mult mai mare, în jur de 11 milioane de vizualizări.

Ca de obicei, în aceste cazuri, sunt emise diferite ipoteze: pedeapsa vântului care şi-a lăsat amprenta pe deal, un flux de apă sau un posibil afluent, ipoteza că mişcarea ciudată este efectuată chiar de către solul afânat.

Totuşi, se pare că această întâmplarea este una mai puţin mistică, dar nu mai puţin dramatică. Rădăcinile copacilor, întinse pe o suprafaţă considerabilă sub covorul de frunze, se desprind de pământ. Sistemul rădăcinos se ridică de sub pământ, mişcând frunzele, atunci când copacii sunt mişcaţi de vânt, creând senzaţia de "respiraţie".

"Când am intrat într-o parte a pădurii în care arborii nu sunt tăiaţi, am observat mişcare la sol. Eu cred că soarta copacilor mari este să cadă doborâţi, dar sunt în prezent scutiţi de asta datorită copacilor mai mici din jurul lor, care-i ajută să se menţină când vântul îi împinge", a scris Nuttall într-o postare pe Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură