Cazul jandarmului care a bătut protestatari. "A verificat cineva dacă acest om nu a rămas cu traume după ce s-a întors din Afganistan?

Jandarmi
Jandarmi (Epoch Times România)

Asociaţia Evoluţie în Instituţie a cerut Inspectoratului General al Jandarmeriei Române să îi comunice dacă Şerban Răducu, jandarmul care a împărţit sâmbătă pumni protestatarilor în Piaţa Universităţii, nu are cumva traume psihice şi dacă acesta a primit îngrijiri în acest sens.

Întrebarea este ridicată în contextul în care realizatorul TV Oreste Teodorescu a susţinut că Şerban, şef de stat major al unui batalion de intervenţii, ar fi fost anterior trimis 6 luni în misiune internaţională în Afganistan. Ori, ştiut lucru, exeperienţele suferite de soldaţi în teatrele de operaţiuni se pot solda cu traume psihice.

Adresă IGJR
Adresă IGJR (Epoch Times)

"A verificat cineva dacă acest om nu a rămas cu traume după ce s-a întors de acolo, sau confundă protestatarii cu insurgenţii?

Atât timp cât un coleg jandarm din dispozitivul condus de Răducu (credem noi că era un subordonat) a avut curajul să îl oprească pe acesta să mai ”împartă” pumni, cu siguranţă acest lucru nu era în ”manual”", atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei.

Reamintim că, potrivit unui articol publicat în 2013 de Gândul.info, spre deosebire de restul ţărilor aliate care au trimişi trupe în Afganistan, la noi nu a existat niciodată raportat un sindrom al stresului posttraumatic şi nu am avut nici măcar un diagnostic de stres posttraumatic. Interesant e că, în timp ce soldaţii români sunt chipurile sănătoşi tun după ce se întorc de pe teatrele de operaţiuni, pe de altă parte până la 20% dintre militarii americani s-au întors din Irak şi Afganistan cu simptomele unui diagnostic de TSPT.

Stresul posttraumatic (TSPT sau PTSD, în abrevierea de limbă engleză) este reacţia firească a creierului uman la o traumă profundă, o situaţie în care o persoană s-a simţit în pericol de moarte, depăşită, neajutorată. Cele mai frecvente simptome sunt coşmarurile, retrăirea traumei, porniri violente, izolarea, refuzul verbalizării traumei. Inhibată, trauma se agravează. Nediagnosticat şi netratat, stresul posttraumatic poate distruge vieţi, nu doar ale celui care prezintă tulburarea, ci şi ale celor dragi. Foarte important, stresul posttraumatic nu este o tulburare a lumii militare. Cele mai comune cazuri sunt în rândul victimelor accidentelor rutiere, violurilor, violenţei domestice, catastrofelor naturale, arată gândul.info.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne