Cazul spionului rus otrăvit în Marea Britanie: gazul ar putea proveni din Rusia

Fiica fostului spion rus Serghei Skripal ar putea fi în centrul unui complot pentru otrăvirea acestora, aducând din Moscova, fără să ştie, un gaz iritant introdus într-un cadou, susţin unele rapoarte.
Serghei şi Iulia Skripal
Serghei şi Iulia Skripal (Getty Images)

Investigatorii aparent cercetează dacă Iulia Skripal, în vârstă de 33 de ani, ar putea să fi adus substanţa toxică cu ea din Rusia, sub forma unui cadou din partea prietenilor pentru tatăl său, Serghei, de 66 de ani.

S-ar putea ca Iulia să fi deschis cadoul când cei doi – tată şi fiică – au ieşit împreună în oraşul britanic Salisbury duminică după amiază. Otravirea ar fi putut sa aiba loc într-un pub, într-un restaurant Zizzi sau în centrul de cumpărături al oraşului.

Poliţia a precizat că gazul iritant a fost folosit pentru a-i otrăvi în mod deliberat pe Skripal şi fiica acestuia – amândoi aflându-se în prezent în comă, între viaţă şi moarte. Într-o situaţia critică, dar nu atât de gravă, se află un poliţist care a ajuns primul la faţa locului unde s-a produs otrăvirea.

Incidentul a avut loc în oraşul Salisbury din comitatul Wiltshire, Marea Britanie.

O sursă a declarat pentru The Times că există temeri că Serghei Skripal nu se va însănătoşi, pe când fiica acestuia are şanse de supravieţuire.

Potrivit unor rapoarte, oficiali ai guvernului britanic concep o listă cu oficiali ruşi pe care i-ar putea expulza din ţară dacă se va concluziona că Moscova este în spatele încercării de asasinare.

Gazele iritante sunt substanţe chimice foarte toxice care atacă sistemul nervos şi blochează diverse funcţii ale corpului.

Directorul unităţii antitero din cadrul poliţiei a declarat, miercuri, la Scotland Yard că experţi guvernamentali au identificat agentul toxic care a fost folosit, însă nu vor face publică informaţia.

Stabilirea originii substanţei va fi o prioritate urgentă în condiţiile în care autorităţile încearcă să depisteze persoana sau persoanele responsabile pentru tentativa de asasinare a fostului spion.

Skripal, fost colonel al serviciului de informaţii militar rus, a fost acuzat de spionaj în favoarea britanicilor şi condamnat la 13 ani de închisoare în 2006, înainte să fie graţiat în cadrul unui schimb de spioni ruşi de mare profil. Astfel, în 2010, Skripal şi trei alţi agenţi ruşi au fost schimbaţi pentru zece agenţi ai Kremlinului expulzaţi de Washington.

Fostul spion a fost trimis în spatele gratiilor pentru că ar fi divulgat serviciului britanic de spionaj MI6 nume ale agenţilor secreţi ruşi ce operau în Europa. De asemenea, Rusia a susţinut că fostul spion a primit suma de 100.000 de dolari pentru serviciile sale, banii fiind viraţi într-un cont secret din Spania.

Poreclit “spionul cu geantă Louis Vuitton”, Skripal a expus o reţea imensă de spioni militari ruşi care acţionau pe cuprinsul Europei. El şi-a asumat riscuri foarte mari pentru a transmite secrete către MI6.

Litvinenko

Coincidenţă sau nu, tot în anul 2006, anul condamnării la închisoare a fostului colonel Skripal, a avut loc un alt incident similar, şi anume asasinarea la Londra a fostului spion rus Alexander Litvinenko, care a murit după ce a fost otrăvit cu o doză letală de poloniu-210.

Se crede că cei care l-au asasinat sunt Andrei Lugovoi şi Dimitri Kovtun, ambii având legături cu serviciile ruse de informaţii. De altfel cei doi s-au refugiat imediat la Moscova (unul dintre ei chiar a petrecut scurt timp la o clinică de detoxifiere imediat după incident). Rusia a declarat că refuză să îi extrădeze pe cei doi suspecţi pentru a fi anchetaţi în Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe