Cazul Ţucmeanu o uimeşte şi pe Kovesi. "Este extrem de dificil de explicat"

Fenomenul corupţiei cangrenează toate domeniile din România. Doar anul acesta, echipa de 100 de procurori DNA condusă de Laura Codruţa Kovesi a lucrat la nu mai puţin de 10.200 de dosare.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi.
Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

"Domeniile prioritare pentru DNA sunt: educaţie, sănătate, achiziţii europene. Cu toate că în fiecare an au fost persoane anchetate, persoane arestate, persoane condamnate pentru acest gen de infracţiuni, cu toate acestea, continuă să se comită infracţiuni. Este extrem de dificil de explicat", a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu acordat Digi24

Pentru a-şi ilustra ideea, şefa agenţiei anticorupţie a dat exemplul unui secretar de stat - referirea este la Alin Ţucmeanu - care a continuat să primească mită şi să continue să facă fapte de corupţie, în condiţiile în care, cu câteva luni înainte să fie prins de DNA, a asistat la prinderea în flagrant a unui coleg care lucra în acelaşi minister cu el (Elena Mihaela Udrea). Cu toate aceste, în afară de faptul că şi-a conspirat activităţile şi a încercat să evite discuţiile sau întâlnirile directe cu cei care-i ofereau mită, nu s-a gândit că ar trebui să renunţe.

"Acest lucru se întâmplă în foarte multe domenii, dar ceea ce este important, pe lângă efortul constant pe care îl fac procurorii din DNA – pentru că vă asigur, în toate aceste dosare este un efort foarte mare făcut de procurorii din DNA, care muncesc efectiv, pentru că chiar cred în acest lucru, cred că împreună, prin ceea ce facem, putem schimba mentalităţi în România – pe lângă acest efort constant este important să fie luate şi măsuri preventive.

Degeaba arestăm un funcţionar care participă la o achiziţie publică şi a doua zi acel funcţionar este înlocuit cu un alt funcţionar, care lucrează cu aceleaşi proceduri, lucrează cu aceeaşi legislaţie şi care se confrunta cu aceleaşi riscuri şi vulnerabilităţi. (...) Procurorii din DNA îşi fac treaba pentru care există. Noi suntem cei care trebuie să investigăm fapte de corupţie la nivel înalt. Cred că şi autorităţile locale trebuie să se reformeze. Există multe lucruri care trebuie îndreptate prin modificarea dispoziţiilor legale.", a precizat Kovesi.

Întrebată despre recuperarea prejudiciilor din dosare, şefa DNA a replicat: "Unii dintre cei pe care îi cercetăm, suspecţi sau inculpaţi sunt mai afectaţi de faptul că li se pun măsuri asiguratorii sau că li se confiscă anumite bunuri decât de faptul că petrec 30 de zile în arest preventiv. Suntem interesaţi de verificarea bunurilor care pot fi confiscate. În acest moment avem bunuri confiscate în valoare de 275 milioane de euro. Important este că orice sumă care poate fi confiscată de stat să fie confiscată efectiv."