CC a Moldovei: Plata obligatorie pentru manuale şcolare contravine Constituţiei

Ca urmare a sesizării Ombudsmanului copilului, CCM constată că plata obligatorie pentru manualele şcolare stabilită elevilor din învăţământul primar şi gimnazial din RM este contrară Legii Supreme.
Elevi şcoala generală
Elevi şcoala generală (Epoch Times România)

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a decis joi că dispoziţiile articolului 41 alineatul (4) din Codul educaţiei, care reglementează asigurarea elevilor claselor V-IX cu manuale şcolare conform schemei de închiriere, aprobată de ministerul Educaţiei, sunt contrare gratuităţii învăţământului prevăzut de articolul 43 al Constituţiei R. Moldova.

Astfel, Curtea a statuat că stabilirea unor plăţi obligatorii pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial, inclusiv pentru manualele şcolare, care constituie un element esenţial al procesului de instruire, este contrară Legii Supreme. Mai mult, gratuitatea învăţământului primar şi secundar general este prevăzută şi de jurisprudenţa anterioară a Curţii.

În acelaşi timp, Curtea a constatat reglementări confuze în Codul educaţiei cu referire la ciclurile învăţământului obligatoriu, motiv pentru care va remite o Adresă Parlamentului în vederea înlăturării deficienţelor constatate.

Procedura actuală de asigurare contra plată cu manuale şcolare a fost contestată la CCM de către Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului, Maia Bănărescu care potrivit sesizării, consideră că prevederile legislaţiei în vigoare limitează dreptul elevilor claselor V–XII cât şi al elevilor din familiile social-vulnerabile de a beneficia de manuale şcolare în mod gratuit.

Tratamentul diferenţiat instituit nu are o justificare obiectivă şi rezonabilă şi este contrar prevederilor Constituţiei şi standardelor internaţionale cu privire la egalitate şi dreptul la educaţie.

Menţionăm că în prezent, în R. Moldova elevilor claselor V–IX li se asigură manuale şcolare doar în urma achitării unei plăţi de închiriere. În acelaşi timp, elevii claselor I-IV primesc manuale gratuit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe