CCM în cazul Domnicăi Manole: Verificarea judecătorilor de către SIS, neconstituţională

Curtea Constituţională a Moldovei constată că independenţa judecătorilor este o garanţie împotriva presiunilor exterioare în luarea deciziilor, aceştia putând să-şi îndeplinească rolul de gardieni ai drepturilor omului.
Verificarea judecătorilor de către SIS-neconstituţională. Şedinţa CCM din 05.12.2017
Verificarea judecătorilor de către SIS-neconstituţională. Şedinţa CCM din 05.12.2017 (ccm.md)

Curtea Constituţională a Moldovei decide că verificarea judecătorilor de către Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) interferează cu independenţa puterii judecătoreşti. Astfel, Curtea a admis marţi excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi din Legea privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice, în partea ce se referă la verificarea magistraţilor de către SIS.

Sesizarea a fost înaintată de avocata Viorica Grecu prin intermediul Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) în cauza de contestare a hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 04 iulie 2017, prin care, judecătorul Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole a fost declarată incompatibilă cu funcţia de judecător în baza avizelor Serviciului de Informaţii şi Securitate şi eliberată din funcţie.

În speţă, Curtea a observat că o condiţie sine qua non pentru accederea în funcţia de judecător, menţinerea în această funcţie şi transferarea la o altă instanţă este avizul emis de SIS. Totodată, CCM a menţionat că independenţa autorităţii judecătoreşti este asigurată de CSM care joacă un rol determinant în partea ce ţine de cariera judecătorilor.

În context, Curtea a constatat că CSM este limitat şi constrâns să procedeze la declararea quasi-automată a incompatibilităţii judecătorului cu interesele funcţiei în ipoteza în care avizul SIS prevede că titularul nu îndeplineşte cerinţele şi restricţiile stabilite de lege sau există factori de risc. Corelativ, decizia de incompatibilitate cu interesele funcţiei publice serveşte temei pentru eliberarea de plano a judecătorului din funcţie. O atare situaţie conduce în mod evident la diminuarea rolului constituţional al CSM în calitatea sa de garant al independenţei puterii judecătoreşti, transformându-l în unul iluzoriu şi neefectiv.

În jurisprudenţa sa, Curtea a relevat că independenţa judecătorilor este o garanţie împotriva presiunilor exterioare în luarea deciziilor, fiind justificată de necesitatea de a permite judecătorilor să-şi îndeplinească rolul lor de gardieni ai drepturilor şi libertăţilor omului.

În concluzie, CCM a reţinut că prevederile Legii privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice aduc atingere substanţei principiilor independenţei judecătorului, şi de asemenea încalcă exigenţele statului de drept, fiind contrare Constituţiei. Astfel, Curtea a declarat neconstituţionale articolele legii contestate în partea ce se referă la verificarea candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor.

Adiţional, Curtea a decis că va emite o adresă Parlamentului RM în vederea excluderii paralelismelor legislative în materia verificării integrităţii tuturor titularilor sau candidaţilor la funcţii publice. Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Amintim că fosta judecătoare Domnica Manole este cercetată penal pentru că a obligat, în 2016, Comisia Electorală Centrală să iniţieze un referendum pentru modificarea Constituţiei RM în baza a 400 000 semnături colectate de către Platforma DA. La începutul lunii iulie 2017, CSM a hotărât să o elibereze din funcţie în baza avizelor negative prezentate de SIS în urma verificărilor, fără a exista o procedură disciplinară sau sentinţă irevocabilă în privinţa acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe