CCR solicită intervenţia Comisiei de la Veneţia: Se fac presiuni şi se încearcă delegitimarea deciziilor Curţii

Curtea Constituţională a sesizat Comisia de la Veneţia şi acuză o încercare de "delegitimarea a deciziilor" sale.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)

Curtea Constituţională a hotărât miercuri, cu majoritate de voturi, să sesizeze Comisia de la Veneţia pe motiv că s-ar face presiuni la adresa instituţiei.

Mai exact, CCR vorbeşte despre "un nou demers îndreptat împotriva Curţii Constituţionale, care vizează, în concret, o anumită situaţie de fapt ce este de natură a crea presiuni cu privire la mandatul domnului judecător Petre Lăzăroiu, dar care urmăreşte, înainte de toate, delegitimarea deciziilor pronunţate de Curtea Constituţională în actuala sa componenţă."

Administraţia Prezidenţială a anunţat, tot azi, că Elena-Simina Tănăsescu, consilierul care a avut o întâlnire privată cu Lăzăroiu în urma căreia o parte a presei a acuzat presiuni venite de la Cotroceni după decizia în cazul Kovesi, şi-a dat demisia în urma scandalului declanşat în spaţiul public.

"În ultimele zile, în spaţiul public au apărut speculaţii cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra unui judecător al CCR, ca urmare a unei discuţii purtate de doamna Elena-Simina Tănăsescu cu domnul Petre Lăzăroiu. Administraţia Prezidenţială reiterează că nu au existat niciun fel de presiuni şi sunt complet neadevărate acuzaţiile aduse în acest sens. Având însă în vedere că este inadmisibil ca la nivelul opiniei publice să planeze orice suspiciune că ar fi fost posibilă o încercare de imixtiune în activitatea CCR, pentru a nu prejudicia instituţia Preşedintelui României, doamna Elena-Simina Tănăsescu a înaintat astăzi preşedintelui demisia din funcţia de consilier prezidenţial", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Reamintim că o parte a presei (Antena 3 şi RTV) şi politicieni precum Florin Iordache şi Şerban Nicolae au acuzat o formă de presiune asupra lui Petre Lăzăroiu, judecătorul CCR cu mandatul depăşit, din partea preşedintelui Klaus Iohannis, via consilierul Simina Tănăsescu, pe fundalul scandalului declanşat de decizia în cazul Kovesi.

Cotroceniul a negat, în timp ce preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu a vorbit despre "o mare stare de disconfort, insecuritate şi mari semne de întrebare privind starea democraţiei în România".

Ulterior, Petre Lăzăroiu a anunţat, la Antena 3, că s-a decis sesizarea Comisiei de la Veneţia.

"Cu toţii am ajuns la aceeaşi concluzie: că trebuie să ies public, pentru ca şi dânşii au înţeles că există o stare de pericol. Iniţial, am vrut în aceeaşi zi să sesizăm Comisia de la Veneţia, am zis să o lăsăm pentru luni. Ne mai gândim, ne mai cutare... Dar cu toţii am spus că trebuie să ieşim. S-a ajuns la concluzia de a fi sesizată Comisia de la Veneţia, punctual, pe această chestiune", a afirmat Petre Lăzăroiu, citat de Agerpres.

Ce ar fi discutat Lăzăroiu cu Simina Tănăsescu

"M-am întâlnit cu doamna Simina Tănăsescu (consilier prezidenţial - n.r.), la cererea dânsei. Am fost la Facultatea de Drept, unde avea examene. M-a rugat prietenos să vin până la dânsa că are o misiune ingrată. Mi-a spus: uite, am hârtia aceasta (o cerere de la Fundaţia Vedem Just, prin care solicită preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, să pună în discuţie mandatul lui Petre Lăzăroiu - n.r). Zic: ştiu, e o aberaţie, circulă de vreo două săptămâni, eu nu iau în consideraţie. Păi da, dar zice: preşedintelui i se cere imperios să se emită un decret. Cu ce obiect? Păi, decret de revocare a ta. Zic: ştii bine că nu are niciun temei, nu are nicio prerogativă. Da, dar suntem în situaţia în care, dacă nu emite acest decret, ne dă în judecată respectiva asociaţie, dacă îl emite ne dai tu în judecată. Eu am zis: bineînţeles că aşa va fi.

Opinia publică trebuie să ştie, deoarece chestiunea e cu bătaie lungă. Nu este a mea. Nu mă priveşte pe mine. Eu nici nu contez în ecuaţia asta. (...) Dacă se întâmplă chestiunea asta există un motiv foarte plauzibil (...) ca preşedintele să spună: până când nu lămurim problema mandatului lui Lăzăroiu nu emit decretul de revocare (a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi - n.r.). Nu o pot bănui pe doamna Tănăsescu cu care, repet, eu am o relaţie foarte bună şi o respect. Nu o pot bănui că vezi doamne mi-a strecurat discret: vezi că eşti în pericol dacă nu faci nu ştiu ce. Nu. Dânsa în mod civilizat mi-a spus asta. Eu am luat act. (...) Aştept decretul preşedintelui", a afirmat Petre Lăzăroiu.

Poziţia Cotroceniului după scandal

"Consilierul prezidenţial doamna Simina Tănăsescu s-a întâlnit joi, 14 iunie, cu judecătorul Petre Lăzăroiu la sediul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti pentru a-i înmâna acestuia două cărţi de specialitate pe zona Dreptului financiar. (...) A avut loc o discuţie pur teoretică pe marginea solicitării asociaţiei civice vedem Just, o discuţie tehnică, între doi profesionişti de Drept constituţional, care nu a implicat în niciun fel Instituţia preşedintelui României.

Drept urmare, sunt complet neadevărate şi nefondate orice fel de speculaţii sau insinuări cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra judecătorului Petre Lăzăroiu. În aceste zile, consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu se află în concediu de odihnă pentru că desfăşoară activităţi didactice", a arătat Administraţia Prezidenţială.

Reacţia şefului CCR

"Dacă văd decretul îl voi putea comenta. Nu cred că cineva se poate gândi la aşa ceva. Un judecător constituţional poate fi revocat doar în două mari cazuri: 1. Dacă a săvârşit o faptă penală şi atunci aici avem text de lege sau dacă a săvârşit diferite fapte disciplinare şi atunci doar plenul Curţii Constituţionale poate decide.(...) Da, mi-a spus domnul Lăzăroiu! Nu comentez întâlnirea. O respect pe doamna Tănăsescu şi nu ştiu ce resorturi au determinat-o.

O anumită presiune simţim şi ne putem imagina orice, repet ORICE. Legal şi constituţional nu se poate da un decret de revocare a domnului judecător. El a avut un rest de mandat şi apoi restul şi la acea vreme nimeni nu a contestat. Legal şi constituţional mandatul său este absolut în regulă. Dacă se va emite un decret de revocare el va fi atacat în condiţiile legii. Se creează însă o mare stare de disconfort, insecuritate şi mari semne de întrebare privind starea democraţiei în România", a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, pentru stiripesurse.ro.

Demersul vedemjust

Preşedintele CCR fusese somat de asociaţia vedemjust - din care face parte ca membru fondator magistratul Cristi Danileţ - să constate încetarea mandatului de judecător al lui Petre Lăzăroiu.

În acelaşi timp, şeful CCR a fost invitat să lanseze procedura de ocupare a postului vacant şi să convoace plenul pentru a se lămuri soarta deciziilor pronunţate de la 4 mai 2018 până în prezent la deliberarea şi adoptarea cărora a participat practic un civil. Printre acestea se numără şi controversata decizie luată de Curte în cazul Kovesi.

Mai multe detalii despre demers aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne