Ce avantaje aveţi dacă înfiinţaţi un PFA (persoană fizică autorizată)? Dar dezavantaje?

Avantaje şi dezavantaje PFA
Avantaje şi dezavantaje PFA (Facebook)

Alegerea unei forme de organizare pentru a desfăşura o afacere profitabilă este o problemă destul de des întâlnită pentru întreprinzătorii aflaţi la început de drum. Forma juridică cea mai convenabilă pentru o persoană care lucrează pe cont propriu este PFA-ul (persoană fizică autorizată).

Pentru a vedea dacă forma de organizare PFA este cea potrivită pentru afacerea dorită, trebuie trecute în revistă avantajele şi dezavantajele, în concordanţă cu afacerea aleasă şi cu ceea ce doriţi să faceţi în viitor.

Iată o prezentare generală a avantajelor şi a dezavantajelor acestei forme juridice.

Avantaje PFA

- înfiinţarea necesită mai puţin timp:

- costurile de înfiinţare sunt mai mici (în medie 300 lei);

- dosarul de înfiinţare cuprinde o documentaţie redusă;

- deţinătorul PFA poate beneficia de profitul firmei oricând;

- contabilitatea se ţine în partidă simplă, nefiind nevoie de contabil autorizat, putând fi realizată chiar de către întreprinzător; dacă totuşi se apelează la un contabil, costurile aferente sunt scăzute;

- se depun puţine declaraţii la ANAF;

- antreprenorii care aleg această formă juridică nu vor fi obligaţi să plătească impozit pe dividende la sfârşitul fiecărui an;

- există un registru de încasări şi plăţi care cuprinde şi plăţile în numerar şi cele prin bancă;

- impozitare asupra veniturilor estimate, regularizarea se face ulterior, pe baza sumelor efectiv încasate;

- PFA poate avea număr nelimitat de angajaţi care au acelaşi tratament juridic şi fiscal cu angajaţii de la orice altă societate;

- procedura de desfiinţare a PFA este mai simplă şi mai rapidă.

Dezavantaje PFA

- principalul dezavantaj îl reprezintă răspunderea maximă a întreprinzătorului, inclusiv cu averea personală;

- în cazul PFA este obligatorie depunerea unor documente care atestă pregătirea şi experienţa profesională a solicitantului în domeniul de activitate solicitat: diplome, atestate, carte de muncă din care rezultă experienţa profesională, etc.;

- se pot alege doar codurile CAEN ce privesc activitatea în care se doreşte autorizarea PFA-ului; asta înseamnă că nu în orice domeniu poţi funcţiona ca PFA

- contribuţiile pentru sănătate şi CAS se vor plăti şi în situaţia în care PFA-ul nu realizează venit în cursul unui an, iar în această situaţie stabilindu-se ca bază de calcul venitul minim pe economie; cu alte cuvinte nu poate interveni suspendarea activităţii, ca în cazul SRL;

- deoarece contabilitatea PFA-urilor se ţine în partidă simplă, înregistrarea veniturilor, respectiv decontarea cheltuielilor se va realiza mai greu;

- impozitul se realizează asupra venitului net, nu asupra profitului;

- participarea la licitaţii este anevoioasă fiindcă nu se pot calcula anumiţi indicatori necesari pentru câştigarea unei licitaţii (cifra de afaceri, nr de salariaţi, etc);

- o anumită percepţie greşită de imagine, potrivit căreia un partener de afaceri serios este constituit într-o societate comercială, nu ca PFA.

Este de notorietate faptul că unele companii aleg să beneficieze de serviciile unei persoane prin intermediul unui contract de prestări servicii încheiat cu o persoană fizică autorizată (PFA) în detrimentul unui contract de muncă. În ultimi ani, în special de la începutul crizei economice, odată cu demersurile din ce în ce mai accentuate ale firmelor de a mai reduce din costuri, transformarea angajaţilor în persoane fizice autorizate a devenit o alternativă din ce în ce mai utilizată.

Angajatorul se eliberează de povara contribuţiilor la stat pentru fiecare angajat în parte, sarcină care revine de partea celui devenit PFA, ceea ce se transformă într-o reducere de costuri pentru firmă. Chiar dacă îşi plăteşte singur contribuţiile, angajatul devenit PFA beneficiază de o mai mare flexibilitate, statutul de persoană fizică autorizată oferindu-i o serie de posibilităţi pentru a-şi deduce cheltuieli, fapt care îi facilitează reducerea contribuţiilor plătite către stat. Mai mult, statutul juridic îi permite să lucreze pentru mai multe companii în acelaşi timp, sporindu-şi astfel veniturile.

Promovare PFA

Revenind la ideea că, practic, un PFA este antreprenor, iar ca orice antreprenor trebuie să-şi promoveze afacerea ca să aibă succes.

O promovare eficientă reprezintă cheia atragerii clienţilor, iar în funcţie de „butoanele” de marketing pe care le veţi apăsa, veţi avea şansa să ajungeţi în faţa clienţilor potenţiali înaintea concurenţei. Un astfel de „buton” este promovarea online, care prezintă potenţialul de a oferi cele mai bune rezultate, mai ales în condiţiile actuale ale pieţei, dar şi a comportamentului clientului care are tendinţa din ce în ce mai pronunţată să caute online informaţii despre prestatorii de servicii atunci când intervine o nevoie specifică.

Prezenţa online trebuie să fie preocuparea principală a unui PFA la început de drum, deoarece este vitală pentru succesul afacerii, indiferent care ar fi ea. Prezenţa în cataloage profesionale alături de o descriere atractivă şi informativă a serviciilor prestate dar şi a competenţelor profesionale este un prim pas, dar nu reprezintă o acţiune de marketing care poate susţine o creştere a afacerii.

Prezenţa trebuie extinsă cu un site complet de prezentare, site care nu trebuie să presupună costuri exorbitante. Pfa.ro vă da posibilitatea să beneficiaţi de un site prezentare pe care-l construiţi simplu şi fără a avea nevoie de cunoştinţe de promovare. Mai mult, beneficiaţi şi de găzduire fiabilă pentru ca afacerea dumneavoastră să fie deschisă online 24 de ore din 24, gata să primească noi clienţi.

Modificări ale Codului Fiscal în 2015 pentru PFA

Conform reglementărilor în vigoare, persoanele fizice autorizate sunt obligate să plătească contribuţii de asigurări sociale (pensii) şi contribuţii de asigurări sociale de sănătate.

Contribuţia la pensie - CAS de 26,3%

Anul 2015 a adus modificări ale Codului Fiscal, una dintre modificările aduse este introducerea CAS pentru veniturile realizate ca PFA. Cota este de 26,3% din venituri.

Aceste venituri nu pot fi mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Anul acesta salariul mediu este estimat a fi de 2.415 lei.

În aceste condiţii, baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mică de 845,25 lei, dar nici mai mare de 12.075 lei.

În baza declaraţiei 600 depusă de PFA, organul fiscal emite decizia de impunere în care stabileşte contribuţia socială anuală datorată şi termenele de plată. Contribuţia la pensii se plăteşte trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Ce categorii de PFA nu plătesc CAS?

Contribuţia de asigurări sociale este obligatorie, însă nu pentru toate categoriile de PFA. Concret, există câteva categorii de PFA care nu contribuie la pensii.

Pe această listă se înscriu contribuabilii al căror venit net anual, obţinut în anul fiscal precedent, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (35% x 2.415 lei = 845,25 lei).

De asemenea, nici persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obţinerii de venituri salariale sau indemnizaţii şomaj nu trebuie să mai plătească CAS pentru veniturile obţinute ca PFA.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru persoanele care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii, precum şi pentru persoanele care nu sunt integrate în sistemul public de pensii, ele achitând contribuţii către sisteme profesionale proprii de pensii - cum ar fi avocaţii sau personalul clerical.

Contribuţia la sănătate - CASS de 5,5%

Persoanele fizice autorizate datorează o contribuţie la sănătate de 5,5%, însă baza de calcul diferă în funcţie de modul de impunere a PFA - în sistem real sau pe baza normei de venit.

Astfel, pentru impunerea în sistem real, baza de calcul este reprezentată de venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale (diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale).

În cazul impozitării la norma de venit, baza de calcul este valoarea anuală a normei de venit, raportată la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară (care din 1 ianuarie 2015 este de 975 lei), dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.

Plata contribuţiilor la sănătate se efectuează anticipat, în cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual. Astfel, în baza declaraţiei de venit estimat (Formular 220) sau a declaraţiei de venit realizat (Formular 200), organul fiscal emite decizia de impunere pentru plăţi anticipate în care stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată anticipat şi termenele de plată.

Plata se efectuează trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

După încheierea anului fiscal, în baza declaraţiei privind venitul realizat depusă de contribuabili (Formular 200), organul fiscal stabileşte obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prin decizia de impunere anuală regularizând sumele datorate cu titlu de plăţi anticipate.

Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizia de impunere anuală se efectuează în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei, iar sumele achitate în plus se compensează sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.

Sperăm ca acest articol să vă fi clarificat toate informaţiile în legătură cu avantajele şi dezavantajele înfiinţării unui PFA, iar aici găsiţi un calculator care vă oferă posibilitatea de calcul a veniturilor şi impozitelor anuale şi trimestriale rezultate din activitatea independentă desfăşurată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie