Ce cred românii despre Mineriada din 13-15 iunie 1990

Majoritatea românilor consideră că venirea minerilor la Bucureşti a fost o mişcare organizată de autorităţi pentru a înăbuşi protestele din Piaţa Universităţii, dezvăluie un sondaj INSCOP realizat în perioada 23 octombrie -1 noiembrie 2015.
Mineri la mineriadă în Bucureşti
Mineri la mineriadă în Bucureşti (Epoch Times România)

Nu mai puţin de 90% din populaţia României susţine că a auzit de Mineriada din 13-15 iunie 1990 (9,1% nu au auzit, 0,9% nu au răspuns). În mod evident, episodul are o notorietate foarte mare, cumva contrastantă cu ce se ştie în mod concret despre acele evenimente.

De altfel, 77% din totalul celor care spun că au auzit de Mineriadă consideră că nu ştiu adevărul despre cele întâmplate atunci. Doar 18,1% dintre cei care au auzit de Mineriadă sunt de părere că ştiu adevărul despre respectivele evenimente.

Tot raportat la segmentul celor care au auzit despre Mineriada din iunie 1990, 69,7% dintre aceştia validează ideea că a fost vorba despre o mişcare organizată de autorităţile vremii pentru a contracara protestele din Piaţa Universităţii. Doar 13,4% dintre respondenţi consideră că a fost vorba de o mişcare spontană a minerilor care au dorit să vină la Bucureşti pentru a sprijini guvernul.

Deşi au trecut 25 de ani de atunci, Mineriada din 1990 rămâne pentru cei mai mulţi dintre români un subiect încă incomplet elucidat. Cu toate acestea, majoritatea respondenţilor are o opinie clară privind responsabilitatea pentru venirea minerilor, pe care o atribuie autorităţilor de la acea vreme.

Răspunsurile sunt cu atât mai interesante cu cât Mineriada a făcut şi face încă obiectul unor investigaţii judiciare, dintre care ultima se află în curs la Parchetul ÎCCJ.

Procurorii au probe din care reiese că Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu şi alţi generali au participat la o şedinţă secretă în 12 iunie 1990, în care Ion Iliescu a dat ordin ca protestatarii din Piaţa Universităţii să fie dispersaţi. Aceste ordine s-au aplicat în 13 iunie, când forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi ale SRI, spun procurorii, au atacat sistematic populaţia.

Amintim că, în iunie 1990, străzile Bucureştiului erau inundate de minerii chemaţi de Ion Iliescu să asigure "ordinea publică", "tulburată" de studenţii care protestau în Piaţa Universităţii, cerând o ţară liberă de comunism. Înarmaţi cu bâte, răngi şi instigaţi împotriva studenţilor portretizaţi drept duşmani ai ţării, minerii s-au dezlănţuit, rupând în bătaie tineri, intelectuali, femei şi devastând sediile partidelor istorice.

Recomandăm şi Înregistrările video cu prestaţia lui Iliescu la Mineriadă, ascunse de TVR cât a fost preşedinte (Video)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne