Ce credeţi că simte o persoană în apropierea morţii? Cel mai amplu studiu din domeniu ne oferă răspunsuri

Călugăr
Călugăr (pixabay.com)

Ce credeţi că simte o persoană care se află în apropierea morţii? Groază, teroare, frică? Să ne uităm la concluziile celui mai amplu studiu de caz realizat până în prezent - cel al supravieţuitorilor devastatorului cutremur din Tangshan, China.

Pe 28 iulie 1976, în urma cutremurul din Tangshan, nu mai puţin de 240.000 de persoane şi-au pierdut viaţa şi aproximativ 160.000 au suferit răni grave. Medicii din cadrul Spitalului de Psihiatrie Anding au efectuat studii de caz pe unii dintre supravieţuitori, majoritatea dintre aceştia scoşi de sub dărâmăturile clădirilor prăbuşite şi salvaţi ulterior de medici, pentru a încerca să afle dacă au avut experienţe în apropierea morţii (Near-Death Experience), şi dacă da, cum s-au simţit în timpul acestora. Rezultatele au fost publicate în revista Popular Medicine, nr. 5 (1993).

Acest gen de experienţe sunt descrise ca fiind evenimente subiective profunde, experimentate în pragul morţii, raportate de-a lungul timpului de către oameni grav răniţi sau bolnavi care s-au recuperat în mod neaşteptat, precum şi de către oameni aflaţi în situaţii potenţial fatale, însă au supravieţuit.

Au fost selectaţi în mod aleator 100 de pacienţi ca subiecte de investigaţie, dintre care 19 au refuzat să participe la studiul de caz. Din cei 81 de pacienţi rămaşi, 43 de bărbaţi şi 38 de femei, 9 nu au simţit nimic neobişnuit, însă ceilalţi 72 au avut diverse senzaţii ieşite din comun.

Medicii au constat că 32 dintre aceştia, adică aproxiamtiv 40% din totalul celor intervievaţi, au avut ceea ce se numeşte o experienţă în preajma morţii - marea majoritate dintre aceste trăiri fiind de tip cognitiv şi transcendental.

Mai mult de jumătate dintre supravieţuitorii intervievaţi au raportat că, în acel moment, nu numai că nu simţeau teamă ci, dimpotrivă, aveau senzaţia de pace şi euforie, mintea lor era clară şi calmă.

Alţii au revăzut scene petrecute de-a lungul vieţii, derulându-se cu rapiditate, scene care, de cele mai multe ori, erau fericite - precum momente amuzante din timpul copilăriei, ceremonii de nuntă, realizări sau premii obţinute la serviciu.

Mai straniu, aproape jumătate dintre persoanele intervievate au avut senzaţia că sufletul sau conştiinţa le-a părăsit corpurile. Unii dintre ei au descris această senzaţie ca "sufletul care iese din cochilie".

O treime din persoane au avut ciudatul sentiment de a fi în interiorul unei tunel sau că trec printr-un tunel. Uneori, această senzaţie a fost însoţită de zgomote puternice şi sentimentul de a fi tras şi comprimat. Ei au numit-o "experienţa tunelului". Unii oameni au avut sentimentul că au ajuns la capătul acestui tunel: au văzut lumina sau au simţit că "lumina va veni în curând".

Aproximativ un sfert dintre cei intervievaţi au experimentat întâlniri cu fiinţe care nu aveau corp de carne, de tipul spiritelor, ale căror corpuri păreau făcute dintr-un fel de lumină. Cele mai multe dintre aceste fiinţe erau rudele lor care au murit, prieteni, cunoştinţe, dar au fost şi cazuri în care s-au întâlnit cu străini sau cu diverse fiinţe de origine divină.

Medicii au clasificate experienţele în 40 de categorii de senzaţii diferite asociate cu controversatul fenomen, mulţi dintre cei intervievaţi trăind două sau mai multe dintre acestea în acelaşi timp. Vă prezentăm frecvenţa acestor senzaţii neobişnuite raportată la cei 81 de pacienţi care au participat la studiul de caz:

Ce au simţit pacienţii în preajma morţii

1. Sentimentul că şi-au părăsit corpul - 68%

2. Gânduri neobişnuit de vii - 65%

3. Inexistenţa emoţiilor - 63%

4. Senzaţii corporale neobişnuite - 60%

5. Viaţa părea a fi un vis - 58%

6. Sentimentul că vor muri - 57%

7. Un sentiment de pace sau euforie - 52%

8. Viaţa trece prin faţa ochilor ca un film - 51%

9. Gândire neobişnuit de rapidă - 51%

10. Senzaţie de accelerare a timpului - 43%

11. Experienţe extracorporale - 43%

12. Senzaţia că lumea este exterminată - 42%

13. Sentimentul de imponderabilitate - 40%

14. Senzaţia de ireal - 33%

15. Simţuri neobişnuit de intense - 28%

16. Înţelegeri străfulgerătoare - 28%

17. Întâlnire cu persoane decedate sau cu personalităţi religioase - 28%

18. Sentimentul că gândirea şi mişcarea nu sunt sub control conştient - 28%

19. Senzaţia că eşti tras şi comprimat - 28%

20. Un tărâm de existenţă nepământeană - 26%

21. Senzaţia că eşti controlat de o forţă exterioară - 23%

22. Simţuri neclare sau amorţite - 23%

23. Ambivalenţa despre moarte - 23%

24. Sentiment că eşti rupt de mediul înconjurător - 22%

25. Sentimentul că eşti judecat sau tras la răspundere - 22%

26. Lumea aparent ireală - 21%

27. Timpul pare să încetinească sau să se oprească - 20%

28. Viziuni ale viitorului - 17%

29. Un sentiment de unitate cosmică - 16%

30. Senzaţia de intrare într-un tunel întunecat - 16%

31. Gândire neclară sau amorţită - 16%

32. O graniţă sau un punct fără întoarcere - 15%

33. O lumină nepământeană nefiresc de strălucitoare - 15%

34. Sentimentul de a fi murit - 15%

35. Perceptii extrasenzoriale - 14%

36. Sunete semnificative - 12%

37. Un sentiment de bucurie sau plăcere - 10%

38. Viziuni pline de înţelesuri- 9%

39. Sentimentul de a fi o persoană diferită - 6%

40. Mirosuri neobişnuite - 1%

Deşi în urma studiului realizat pe supravieţuitorii cutremurului din Tangshan au rezultat doar 81 de studii de caz utilizabile, acesta este cel mai mare sondaj de acest gen din lume. După "întoarcerea din morţi", cele mai multe dintre aceste persoane şi-au amintit clar experienţele lor din apropierea momentului final, chiar şi după mulţi ani de la tragicul incident.

Pentru a citi o sinteză a raportului publicat de medicii de la Spitalul de Psihiatrie Anding din Tianjin, în limba engleză, intraţi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.