Ce culoare lipseşte din (aproape) toate drapelele. De ce?

Există o culoare pe care o vedem deseori astăzi şi care nu ni se pare atât de extraordinară. Dar în trecut era folosită doar de regi.
În lume există doar două steaguri care conţin culoarea purpurie şi ambele sunt din America Latină şi Caraibe
În lume există doar două steaguri care conţin culoarea purpurie şi ambele sunt din America Latină şi Caraibe (captură web)

În trecut, o culoare era atât de rară şi de scumpă încât şi-o puteau permite doar anumite personalităţi. Deci, atunci când şi-au creat designul pentru steaguri, marea majoritate a ţărilor au renunţat la o nuanţă care nu era disponibilă pentru multe popoare: purpuriul.

De secole, purpuriul este asociat cu regalitatea şi cu clasa dominantă, deoarece preţul său prohibitiv l-a făcut să fie un simbol al statutului.

Purpura este un pigment de culoare roşu-închis spre violet, izolată pentru prima dată de către fenicieni din molusca Murex brandaris, care trăieşte în regiunea Indo-Pacific.

Murex brandaris
Murex brandaris (Wikipedia.org)

Se spune că în Roma antică, Iulius Cezar a călătorit în Egipt pentru a vizita Curtea Cleopatrei şi a fost atât de fascinat de culorile violet pe care le-a văzut acolo, încât s-a întors în ţară înveşmântat cu o togă purpurie şi a decretat că numai el va putea purta togi de această culoare.

Chimistul britanic William Henry Perkin a reuşit să răspândească şi să breveteze această culoare

Anilina purpurie a fost descoperită întâmplător în 1856 de William Henry Perkin, care în acel moment avea doar 18 ani, în timp ce încerca să sintetizeze un vaccin contra malariei, acceptând provocarea profesorului său, August Wilhelm von Hofmann. În timp ce curăţa obiectele de sticlă, Perkin a observat că dacă substanţa solidă obţinută aleatoriu era dizolvată în alcool, dădea naştere unei culori purpurii.

William Henry Perkin
William Henry Perkin (Getty Images)

Perkin a avut intuiţia să folosească acel compus, de fapt anilina purpurie, drept colorant. A patentat substanţa şi a început producţia pe scară largă, sub numele de „purpură de anilină“ sau „purpura din Tir“. Numele de „purpură din Tir“ provine de la numele colorantului violet utilizat în cele mai vechi timpuri de către romani (extras dintr-o moluscă).

O mostră de mătase vopsită cu mauveină ataşată într-o scrisoare a fiului lui Perkin.
O mostră de mătase vopsită cu mauveină ataşată într-o scrisoare a fiului lui Perkin. (Wikipedia .org)

În prezent, numai două steaguri conţin culoarea purpuriu, pe suprafeţe foarte mici. Dominica, o ţară insulară din Marea Caraibelor, aflată la sud de Guadelupa şi la nord de Martinica - numită Insula Naturii a Caraibilor, datorită frumuseţii ei şi a naturii neatinse de mâna omului - are în centru un papagal imperial, o pasăre care trăieşte în munţii săi împăduriţi.

Steagul insulei Dominica
Steagul insulei Dominica (Getty Images)

Aceasta este pasărea naţională a acestui teritoriu - având pe corp pene de culoare purpuriu, iar pe aripi pene verzi cu puţin roşu - şi a fost inclusă pe drapelul naţional în 1978.

Celălalt steag, cu foarte puţin purpuriu, este cel din Nicaragua.

Steagul Nicaragua
Steagul Nicaragua (Getty Images)

Dar trebuie să aveţi o vedere bună pentru a-l vedea, deoarece se află într-una din dungile micului curcubeu, prins într-un triunghi situat în centrul steagului.

Surse: Wikipedia.org, BBC