Ce înseamnă numărul 88 imprimat pe aripile acestui fluture? (galerie foto)

Există aproximativ 165.000 de specii de fluturi în lume. Dintre toţi, Diaethria clymena este unul dintre fluturii cel mai uşor de recunoscut datorită numărului 88 care apare pe aripile sale. Şi-a primit numele de "Fluturele 88" tocmai din cauza desenului ciudat de pe aripi.
Fluturele 88
Fluturele 88 (Goggle.com)

În legendele româneşti, se spune că, la începutul începutului, înainte chiar de Dumnezeu, nu era decât un întuneric de nepătruns. Nu erau nici stele, nici Soare, nici Lună, nici pământ, nimic altceva decât o oglindă de ape fără de margini.

Odată, nimeni nu ştie precis când şi cum, apele au început să se mişte încetul cu încetul, aşa cum ar sufla cineva pe faţa apei. S-au ivit atunci cercuri mari, care, izbindu-se unele de altele, au format valuri din ce în ce mai zbuciumate. Pe luciul întunecat ca de metal al acestei ape nesfârşite, valurile au purtat spuma lor, adunând-o în ostroave albe.

Zbuciumul necontenit al valurilor le-a împins spre mijlocul acestui hău de ape, unde s-a strâns toată spuma, ca o uriaşă floare de nufăr. În această spumă s-au rătăcit un Fluture şi un vierme, care se zice că au venit de pe Tărâmul Celălalt. De la un timp, Fluturele şi-a lepădat aripile şi s-a prefăcut într-un fecior atât de frumos, încât s-a luminat întunericul din jurul lui. Feciorul acesta a fost Dumnezeu.

Iar viermele, la o anumită vreme după aceasta, s-a prefăcut şi el într-o făptură, în diavol. Şi el a avut la început înfăţişare de om, dar nu lumina. Şi pentru că se născuseră cam la fel, şi erau pe atunci singurele vieţuitoare ale acestui nesfârşit de ape, trăiau la început în bună înţelegere... Aşa a început lumea, în mitologia românească!

Mama Natură şi mâinile sale de artizan ţese uneori adevărate minuni, ca Fluturele 88

Acest fluture spectaculos nu aparţine niciunei echipe sportive. Nu este nici o uniformă, nici un experiment genetic rar efectuat sub un microscop, de capriciul unui om de ştiinţă. Fluturele 88 este o creaţie fantastică a naturii, un accident morfologic tatuat pe aripile acestei curioase insecte care de mult timp fascinează fotografii şi entomologii.

Cunoaştem deja culorile şi formele sugestive pe care le au unii fluturi, dar atunci când dăm brusc peste un specimen care poartă pe aripile sale nici mai mult nici mai puţin decât o pereche de numere, rămânem fără cuvinte. Nu este posibil, ne spunem noi înşine. Dar chiar este posibil, acest Lepidoptera Diaethia clymena, mai bine cunoscut sub numele de Fluturele 88 poartă numărul tipărit perfect pe aripile sale.

Cu privire la acest fluture frumos întâlnit atât în Mexic cât şi în Peru, Argentina, Brazilia şi Guatemala, au fost efectuate multe studii. Este vorba despre un model genetic al acestei specii din familia Nymphaliade, care poartă numărul pe aripile lor. Dar, mai mult decât atât, această particularitate genetică poate face ca uneori pe aripi să apară un desen cu numărul 89.

Nu este foarte mare, are aproximativ 30 de milimetri, dar în multe ţări, să întâlneşti această insectă frumoasă, este un semn de noroc. Numărul 8 este asociat în multe culturi cu norocul, este simbolul infinitului, astfel încât a vedea aceste numere pe ambele aripi ale fluturelui este, fără îndoială, un cadou pentru inima şi viitorul nostru.

Podoabele de pe aripi, precum şi faptul că vesteşte primăvara îi atrag simpatiile oamenilor, mai ales ale copiilor. În credinţa că-l pot face să se oprească din zbor şi să se aşeze pe flori sau pe iarbă, copiii recită ”Cântecul Fluturelui”:

Fluture, Fluture,

Flutură pe buture,

Flutură pe floare,

Flutură sub floare!

Fluture, fluture,

Fluture, pune-te!

Pune-te pe punte,

Pune-te sub punte!

Fluture, Fluture,

Flutură pe foaie,

Flutură sub foaie!