Ce o recomandă pe Viorica Dăncilă să fie Premier? Iohannis: Majoritatea parlamentară a recomandat-o

Şeful statului a negat, marţi, că teama unei suspendări l-ar fi făcut să nu ţină cont de solicitarea societăţii civile de a nu o numi pe Viorica Dăncilă premier. Iohannis nu a oferit informaţii suplimentare celor date iniţial referitor la motivele din spatele deciziei sale.
Klaus Iohannis, la Academia Româna.
Klaus Iohannis, la Academia Româna. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

În urmă cu o săptămână, multe persoane au explicat acceptarea nominalizării Vioricăi Dăncilă prin faptul că şeful statului n-ar fi vrut să rişte o suspendare care l-ar fi făcut pe Tăriceanu preşedinte interimar, cu toate consecinţele ce ar fi decurs de aici (inclusiv demiterea lui Kovesi). Întrebat însă, marţi, de presă, dacă i-a fost frică de suspendare, şeful statului a negat.

De asemenea, întrebat dacă, în afară de aritmetica parlamentară, mai este altceva ce o recomandă pe Viorica Dăncilă să fie Premier, şeful statului a răspuns: "majoritatea parlamentară a recomandat-o."

Redăm dialogul jurnalist-preşedinte:

"Jurnalist: Domnule Preşedinte, aţi vorbit de o societate civilă tot mai matură. Aceeaşi societate civilă v-a solicitat, e drept, nu în integralitate, să nu o desemnaţi pe Viorica Dăncilă Prim-ministru, în ciuda aritmeticii parlamentare. Ce v-a determinat, totuşi, să o faceţi?

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Despre aceste chestiuni am vorbit chiar la desemnare şi am spus atunci, poate unii au crezut că o spun de complezenţă. Am cântărit toate argumentele şi am ajuns la concluzia că asta este varianta pe care trebuie să o accept.

Jurnalist: Aţi avut o întâlnire cu doamna Viorica Dăncilă. V-a convins la acea întâlnire doamna Viorica Dăncilă că merită să fie desemnată Prim-ministru?

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Sigur că am avut o întâlnire. Mi s-ar fi părut ciudat să fac o desemnare fără să cunosc persoana.

Jurnalist: V-a fost teamă de suspendare, domnule Preşedinte, de aţi luat şi această decizie?

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Cred că vă amintiţi, dar, dacă doriţi, vă repet: nu mi-a fost şi nu îmi este teamă de suspendare. Nu există niciun motiv pentru o suspendare şi cred că încet, dar sigur, trebuie să eliminăm acest factor din discuţia publică. Este o discuţie care se poartă, fiindcă au mai fost încercări de suspendare la noi, nereuşite, şi nu cred că trebuie această posibilitate de suspendare să fie un argument în dezbaterea publică, în dezbaterea politică. Pentru mine, cu certitudine, acesta nu este un factor de decizie.

Jurnalist: În afară de aritmetica parlamentară, mai este altceva ce o recomandă pe Viorica Dăncilă să fie Premier?

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Majoritatea parlamentară a recomandat-o.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne