Ce riscă cei ce se "împuternicesc" să nu poarte mască în spaţiile publice. Poliţia avertizează

Foto
Foto (Captura Video)

Poliţia Capitalei îi avertizează pe cei care nu poartă mască de protecţie în spaţiile publice, în mijloacele de transport sau în magazine că sunt pasibili de amenzi între 500 şi 2.500 de lei. Anunţul a fost făcut după ce pe reţele de socializare au apărut mai multe videoclipuri în care oamenii sunt îndemnaţi să îşi dea jos masca, relatează Ziare.com.

Momentan nu s-au dat amenzi în acest caz.

"Urmare a apariţiei în spaţiul public a unor videoclipuri prin care se îndeamnă la nepurtarea măştii de protecţie facem următoarele precizări:

Potrivit Legii nr. 55/2020 şi H.G. nr.476/2020, cu referire la prevederile ordinului comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie. Nerespectarea acestei măsuri se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 lei - 2.500 lei", a transmis Poliţia într-un comunicat de presă.

Poliţia mai precizează că, "potrivit actelor normative menţionate, organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleaşi familii, iar organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, precum şi cu purtarea măştii de protecţie. Această contravenţie se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei - 15.000 lei".

Reamintim că în timp ce numărul de infectări creşte, tot mai multe persoane îndemnă la nepurtarea măştii. Unul dintre cele mai recente exemple este cel al unui consultant de imagine care promovează pe Facebook un videoclip în care oamenilor li se transmite că nu e nevoie să te protejezi, ci să te împuterniceşti. Practic, imaginile instigă la nepurtarea măştii.