Ce spun experţii despre retragerea lui Marian Lupu din cursa prezidenţială

Experţi de la Chişinău spun că retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală este un gest pentru PDM de a salva „aparenţele pro-europene” şi de a-l scoate învingător pe Igor Dodon.
Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Moldova
Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (captură: privesc.eu)

Analistul politic Oazu Nantoi consideră că, cei din PDM au înţeles că nu au şanse să acceadă în turul doi şi au încercat o lovitură de imagine.

„Presupun că stăpânul de facto al PDM, Vlad Plahotniuc, a încercat să păstreze aparenţele pro-europene ale partidului şi a recurs la acest gest”, a declarat Oazu Nantoi pentru Unimedia.md.

La rândul său, fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, crede că este vorba despre o concluzie la care au ajuns cei din PDM după un simplu calcul matematic. „Consider că este vorba despre un simplu calcul matematic, cei din PDM au înţeles că, în ciuda resurselor mari pe care le-au utilizat în această campanie electorală nu vor reuşi să-şi promoveze candidatul în turul doi de aceea au preferat să se retragă demn decât să iasă cu înfrângere din campanie”.

Cei doi experţi nu s-au arătat convinşi de faptul că retragerea lui Marian Lupu ar putea-o ajuta pe Maia Sandu. „Nu sunt sigur că după anunţul lui Marian Lupu toată armata de loialişti de prin teritoriu va urma gestul candidatului PDM şi o va susţine pe Maia Sandu. Mai sunt câteva zile de campanie şi doar în cabina de vot oamenii vor decide”, a subliniat Munteanu.

Oazu Nantoi consideră că, ajutorul lui Vlad Plahotniuc ar putea dăuna Maiei Sandu. „Maia Sandu, acum, doar de susţinerea lui Vlad Plahotniuc nu are nevoie”, a opinat Oazu Nantoi.

Fostul Ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţă, a declarat în cadrul emisiunii Alb şi Negru de la Unimedia că ”această retragere înseamnă de fapt turul doi în primul tur. Votul se dă între Igor Dodon şi Maia Sandu, iar cine va câştiga acela va deveni preşedinte”.

”Miza guvernării este că din primul tur să câştige Dodon. Aş face un îndemn pentru cei care sunt pe dreapta: Leancă, Ghimpu să se retragă ca să curate spaţiul mediatic, să facă acest gest în favoarea candidatului de pe dreapta Maia Sandu care este anti-sistem şi anti-oligarhică este opţiunea pro-europeană", a explicat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe