Ce ştiţi despre hârtia japoneză Washi? (galerie foto)


Hârtie japoneză Washi
Hârtie japoneză Washi (Google.com)

În anul 2014, hârtia japoneză Washi (和 紙) a fost declarată Patrimoniu Cultural Imaterial al UNESCO. O veste fantastică prin care se recunoaşte munca excepţională a generaţii şi generaţii de meşteri care, timp de sute de ani, au muncit să păstreze tradiţiile şi au prelucrat hârtia Washi în mod artizanal.

Există o mare varietate de hârtie Washi, în funcţie de procesul de elaborare şi de origine. Procesele care au devenit parte din lista UNESCO sunt cele pentru prelucrarea hârtiei Hosokawa-shi (Saitama), Honmino-shi (Gifu) şi Sekishu-Banshee (Shimane), toate realizate cu fibre de dud.

O tradiţie de peste 1.300 de ani

Prelucrarea hârtiei tradiţionale japoneze are o vechime de peste 1.300 de ani iar procesele sale au trecut treptat de la o generaţie la alta, fără schimbări majore. Potrivit scrierilor antice Nihon Shiki (Cronicile Japoniei, 720), metodele chineze de prelucrare a cernelei şi hârtiei au ajuns în Japonia aduse de către budistul coreean Doncho, în anul 610.

Se pare că prinţul imperial Shōtoku a constatat că hârtia chineză era prea delicată şi i-a încurajat pe meşterii lui să producă hârtie japoneză dintr-o plantă "papyrifera Broussonetia" asemănătoare cu dudul şi fibrele de cânepă, care erau deja cultivate pentru obţinerea fibrei textile. Plantele cele mai utilizate pentru a face Washi sunt Kouzo 楮 "papyrifera Broussonetia" un fel de dud; Ganpi 雁 皮 "Diplomorpha Sikokiana" şi Mitsumata 三 椏 "Edgeworthia chrysantha".

Proces manual

Procesul de elaborare a hârtiei japoneze Washi este lung, deoarece este complet manual. În primul rând, se îndepărtează coaja exterioară a plantei papyrifera Broussonetia după care se pune la înmuiat, în apă, timp de câteva zile. Scoasă din apă, planta se fierbe şi se curăţă de orice impurităţi şi murdărie. Urmează următoarea etapă: cu ajutorul ciocanelor şi bastoanelor de lemn, se bat până când se înmoaie toate fibrele, după care se adaugă în apa îngroşată. În final, amestecul este filtrat prin grilele de bambus şi se lasă să se usuce la soare. Prin imaginile prezentate în galeria foto este explicat acest proces unic în felul său.

Un proces al întregii comunităţi

Odată cu introducerea pe piaţă a hârtiei ieftine, produsă în masă de maşini, industria hârtiei japoneze Washi a suferit un regres, dar artizanii au continuat să lucreze cu toată puterea pentru a păstra tradiţiile, ajutaţi de întreaga comunitate. "Familiile artizanilor şi angajaţii lor lucrează cu profesori reali, care au moştenit tehnici transmise de părinţii şi bunicii lor. Comunitatea este foarte importantă pentru ca artizanatul să rămână viabil, pornind de la cultivarea duzilor până la predarea tuturor tehnicilor şi crearea produselor Washi", a declarat UNESCO.

Un articol cu multe aplicaţii

Datorită procesului de fabricaţie, hârtia Washi este, de obicei, mult mai rezistentă decât hârtia care se fabrică din pulpa copacului. În afară de faptul că este folosită foarte mult pentru scris, este, de asemenea, de bază în confecţionarea paravanelor de hârtie, felinare, umbrele şi umbrele de soare japoneze sau uşi glisante tradiţionale japoneze, printre alte lucruri.

Hârtia este moale şi delicată

"Hârtia Washi este moale şi delicată la pipăit, este deosebită", a declarat premierul japonez Shinzo Abe, atunci când UNESCO a inclus-o în lista sa, adăugând că guvernul va continua să îşi ofere sprijinul tradiţiei Washi, pentru a putea fi transmisă generaţiilor viitoare.