Ce sunt feromonii. Secretul atracţiei fizice

(Photos.com)

Dacă v-aţi întrebat vreodată ce sunt feromonii cu siguranţă nu aţi fost singura/singurul. De fapt, există o mulţime de oameni care îşi pun această întrebare şi s-au făcut numeroase cercetări pe această temă. Unii specialiştii susţin că feromonii sunt singurii care determină atracţia fizică dintre un bărbat şi o femeie.

Ce sunt feromonii. “Atracţia chimică”

Feromonii reprezintă acele substanţe chimice pe care nici nu le vedem, nici nu suntem conştienţi de prezenţa lor, însă care ne stimulează intens organismul în special pe planul atracţiei. Deşi discuţiile despre feromonii umani sunt controversate, totuşi ei sunt studiaţi intens de zeci de ani pe animale.

Se pare că feromonii trimit mesaje chimice foarte puternice şi chiar pe distanţe mari, fiind prezenţi atât în regnul animal cât şi în cel vegetal. Astfel, parfumul plantelor reprezintă de fapt feromoni pentru a atrage insectele, ajutându-le în polenizare şi reproducere. Efecte asemănătoare au, de asemenea, parfumurile extrase din aceste plante pe care le folosim noi, oamenii.

Ce sunt feromonii. Bărbaţii produc mai mulţi feromoni decât femeile

În mod normal, orice persoană secretă feromoni, însă, cei mai mulţi sunt eliminaţi prin măsurile de igienă. Aceste substanţe nu au nicio aromă, nici miros, dar sunt suficient de puternice pentru a determina anumite reacţii ale celor din jur, iar bărbaţii elimină mai mulţi hormoni ai atracţiei fizice decât femeile.

Feromonii sunt cei care ne conferă şi un miros corporal specific. În afară de gemeni, nu există doi oameni care să aibă exact acelaşi miros corporal, acest detaliu fiind foarte important în alegerea unui partener. Studiile au demonstrat că femeile se simt mai atrase de bărbaţii al căror miros corporal indică un bagaj genetic foarte diferit de al lor. Varietatea genetică presupune eliminarea riscului de împerechere cu rudele, iar acest lucru înseamnă copii sănătoşi.

Ce sunt feromonii. Influenţele feromonilor

Feromonii sunt de două feluri şi anume cei feminini care au un efect mult mai subtil şi cei bărbăteşti care sunt cei mai puternici. Aceştia se regăsesc pe toată suprafaţa corpului dar unele zone au o concentraţie mai ridicată.

Femeile pot în general simţi mirosul unui bărbat la care nivelul hormonului masculin testosteron este crescut, mai ales atunci când propriul lor nivel de estrogeni este mai ridicat.

S-a constatat că transpiraţia masculină, bineînţeles atunci când bărbatul are un corp curat şi purificat, este cel mai puternic afrodisiac dintre toate secreţiile organice. Elementul activ al acestei surse de atracţie este o substanţă biologică având numele de alfa-androsteron.

Ca rezultat al acestei descoperiri, pentru o perioadă de timp a fost populară folosirea sărurilor de baie, care în urma folosirii, amplificau transpiraţia corpului.

Feromonii sunt mesagerii chimici care influenţează receptivitatea sexuală, dorinţa, fecunditatea, maturitatea, agresivitatea sau docilitatea precum şi emoţiile cele mai profunde.

Cercetătorii au constatat că parfumul corpului uman respectă un fel de cod. Astfel, bărbatul emană un parfum, iar ca reacţie, femeia produce şi ea un alt parfum, care corespunde acestui "apel" al feromonilor. Deşi aparent imperceptibile, animalele sunt ghidate de aceste mirosuri. De asemenea, şi insectele reacţionează la aceste arome.

Cum ne afectează parfumurile cu feromoni?

Tuturor ne plac diferite arome frumos mirositoare şi le asociem cu diverse lucruri, spre exemplu, foarte des asociem lavanda cu relaxarea. Mulţi dintre noi folosim parfumuri în diferite moduri, pentru a îmbunătăţi mirosul dintr-o încăpere, al hainelor şi al corpului nostru. Parfumul este extras din plante şi flori şi declanşează diverse simţuri cu scopul de a induce anumite stări. Plantele conţin feromoni, care se transformă în parfumuri şi din acestea către simţurile noastre pentru a obţine reacţia dorită.

Pe piaţa produselor de acest gen se găseşte o gamă extrem de variată de parfumuri cu note orientale sau alte arome subtile ce învăluie trupul într-o mireasmă delicată.

Deşi feromonii au un rol mai mare sau mai mic în atracţia fizică, există totuşi acel mister al dragostei care rămâne în afara oricărei explicaţii ştiinţifice şi care nu poate fi înţeles decât dacă este trăit.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură